Romania libera: Romania, in pelerinaj de Sfanta Maria
Sute de mii de oameni au mers ieri, de Sfanta Maria, in pelerinaj la manastiri de pe intreg cuprinsul tarii. Zeci de mii de crestini au participat la cel mai mare pelerinaj din Transilvania, la Manastirea Nicula, din judetul Cluj. Oamenii se aduna in fiecare an la manastirea care adaposteste o icoana a Fecioarei Maria cu Pruncul Isus, despre care cred ca ar fi facatoare de minuni. Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a participat, la manastirea Techirghiol, la slujba Adormirii Maicii Domnului.
Sulitele de lumina ale soarelui strapung umbrele care se preling pe sub copacii plantati pe marginea drumului din centrul satului. Asfaltul rasuna incet sub tropotul marunt al miilor de oameni care urca spre culmea unui deal ce domina satucul insirat de-a lungul unui fir de apa care isi pierde unda tulbure in Somesul Mic. Sunt pelerinii care se aduna din toate colturile Transilvaniei pentru a participa la liturghia de la Manastirea Nicula. Spre lacasul de cult care se inalta trufas la buza padurii se indreapta un fluviu de oameni transfigurati.
Cei mai multi vin pe drumul de cinci kilometri dinspre orasul Gherla. Fiecare ajunge la Nicula cu ce poate. In fiecare an, exista zeci sau sute de autobuze care aduc oamenii catre manastire. Exista un mic platou inverzit, de la marginea pasunii niculenilor unde aceste autobuze sunt parcate. Alti oameni vin cu trenul pana la Gherla. De acolo, iau “cursa” catre Nicula. Este vorba de un autobuz prapadit, care gafaie, se opinteste si scoate fum in drum catre sat. Biletul costa doi lei. Printre pasageri se afla tinere in pantaloni scurti, cu ochelari de soare de firma si care par ca se duc la promenada ori ca se mira de fervoarea cu care oamenii se grabesc spre manastire, alaturi de babute cu basmale innodate la gura, care rostesc incetisor rugaciunile Rozariului in timp ce asteapta sa ajunga la marginea satului. Exista si oameni care merg la manastire cu masinile personale, cu carutele, pe bicicleta sau pe jos. “Stoica ma numesc. Am venit cu bicicleta 30 de kilometri, de la Taga, ca sa ma rog Sfintei Fecioare”, spune un barbat intre doua varste, imbracat intr-o camasa albastra cu maneca scurta.
Integral in Romania libera.