Sari direct la conținut

Romania nu implementeaza directiva serviciilor si atrage o noua atentionare din partea Comisiei Europene

HotNews.ro

Romania nu implementeaza directiva serviciilor – prin care se deschide piata serviciilor concurentei transfrontaliere – si a fost avertizata din nou de Comisia Europeana in acest sens. Potrivit unui comunicat al CE, aceasta a trimis aviz motivat Romaniei – a doua faza a procedurii de incalcare a tratatelor -, pentru ca nu a primit notificari cu privire la adoptarea tuturor modificarilor legislative impuse de directiva.

Alaturi de Romania, au fost avertizate si Austria, Belgia, Cipru, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Portugalia, Marea Britanie si Slovenia. Directiva 2006/123/CE a fost adoptata la sfarsitul anului 2006, iar termenul de implementare in toate statele membre UE era 28 decembrie 2009. Directiva Bolkestein – cum este ea cunoscuta potrivit comisarului care a initiat-o – s-a adoptat foarte greu, prin multe negocieri intre institutiile europene si intr-o forma mult diluata fata de varianta initiala.

Directiva privind serviciile urmareste imbunatatirea functionarii pietei unice a serviciilor, iar statele membre ale UE trebuie sa elimine barierele juridice si administrative nejustificate sau disproportionate la crearea unei intreprinderi sau la furnizarea de servicii transfrontaliere in UE.

In prezent, exista cerinte nejustificate sau disproportionate care constituie un obstacol major in calea dezvoltarii serviciilor. Intreprinderile, in special cele de dimensiuni mici, nu pot beneficia de toate oportunitatile, indiferent daca isi desfasoara activitatea in statul de origine ori in alt stat. Cetatenii, in special consumatorii, sunt privati de accesul la o gama de servicii mai variate si de mai buna calitate. Potrivit unor estimari conservatoare, beneficiile economice potentiale ale directivei privind serviciile s-ar situa intre 60 si 140 de miliarde EUR, reprezentand un potential de crestere de 0,6-1,5% din PIB-ul UE.

Implementarea directivei privind serviciile a constituit o provocare pentru statele membre, deoarece aceasta acopera o gama larga de legi si reglementari la toate nivelurile administrative. Dincolo de aspectul legislativ, directiva cere statelor membre sa puna in practica proiecte de anvergura, de exemplu instituirea ghiseelor unice pentru intreprinderi. Pentru a ajuta statele membre, Comisia a alocat resurse semnificative pentru implementarea directivei. O parte din cele doisprezece state membre vizate au comunicat deja un numar de masuri de implementare a directivei privind serviciile, insa trebuie sa mai adapteze cel putin unele aspecte din legislatiile lor nationale.

Statele membre vizate au primit din partea Comisiei o prima scrisoare, la sfarsitul lunii ianuarie 2010, prin care li se solicita sa comunice masurile deja adoptate in vederea implementarii directivei privind serviciile. Avizul motivat este cea de-a doua etapa a procedurii de infringement (incalcare a tratatelor), iar in absenta unui raspuns satisfacator din partea statelor membre in termen de doua luni, Comisia poate deferi cazurile Curtii Europene de Justitie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro