Sari direct la conținut

România – Slovacia 1-1. FINAAAL și CALIFICARE! Am pornit cu ultima șansă și ne-am calificat în optimile Euro 2024 de pe locul 1 în grupă / Calculele actualizate LIVE pe siteul nostru de sport

HotNews.ro
De 24 de ani așteptă românii un meci care să ne aducă în postura de a ne califica în fazele superioare ale unui turneu final. Am fost conduși cu 1-0 și am revenit! Am făcut 1-1 și am câștigat grupa.
Răzvan Marin înscrie din penalty pentru România. Foto: Profimedia
Răzvan Marin înscrie din penalty pentru România. Foto: Profimedia

23:50

S-au încheiat meciurile din toate grupele Euro. S-a stabilit tabloul optimilor. „Tricolorii” vor evolua marți, de la ora 19:00, împotriva Olandei. Ce înseamnă asta, pe siteul nostru de sport, GOLAZO.ro.

minutul 90+3

FINAL de meci și cu adevărat început de legendă pentru această generație care se califică în ”optimi”, de pe locul 1 într-o grupă pe care a pornit-o cu ultima șansă!

minutul 90

Arbitrul arată 3 minute de prelungiri. Atât mai avem de trecut ca să fim din nou, după 24 de ani, în ”optimile” unui turneu final.

minutul 85

Man scoate un corner pentru noi. Rus îl înlocuiește pe Răzvan Marin. Pierdem cornerul printr-o execuție imprecisă.

minutul 83

Slovacii presează, lor nu le convine neapărat locul 3. Dar continuăm să rezistăm în fața unor atacuri lipsite de precizie. Ambele echipe resimt oboseala și nu mai vor să-și asume riscuri prea mari, stau la pândă.

minutul 80

Partida s-a fragmentat, nici una dintre formații nu mai riscă. Corner pentru slovaci. Fără rezultat.

minutul 75

Se intră în ultimul sfert de oră cu România dominînd, în sfârșit, posesia. Gazonul ud afectează meciul. Jucătorii nu se mai complică, degajează, a scăzut nivelul combinativ al ambelor echipe. La Ucraina – Belgia e 0-0, și, la aceste scoruri, terminăm grupa pe locul 1.

minutul 67 

Iordanescu a făcut două schimbări rapide în echipa României. Denis Drăguș a fost înlocuit de George Pușcaș. Apoi, imediat după, Dennis Man a intrat pe teren în locul lui Ianis Hagi.

minutul 64

Slovacii ne contrazic imediat. Ei au o ocazie mare, scoasă de Niță, cu piciorul, cu reflexul salvator al unui portar de handbal. Doar un minut mai târziu slovacii au o altă mare ocazie. Ne jucăm cu focul în mijlocul unei ploi musonice.

minutul 63

O ploaie torențială a început la Frankfurt. Echipele au domolit ritmul.

minutul 61

Răzvan Marin prinde un șut tare după o combinație bună cu același Ianis Hagi. Dar portarul Slovaciei respinge.

minutul 54

Edi Iordănescu ia ”galben” pentru vociferări. Tensiunea este imensă. Pînă în acest moment fiecare echipă a jucat tare, fără menjamente. În ciuda interesului comun pentru un joc egal, a fost clar că ambele formații au considerat că merită să încerce să riște ca să învingă, crezând în șansa lor.

minutul 53

E rândul lui Rațiu să greșească. Fundașul nostru e neglijent, îi lasă unghiul deschis lui Lukas Haraslin și din nou Niță își face datoria, scoțînd șutul slovacului.

minutul 50

Slovacii atacă și Niță rezolvă o fază complicată, boxând o minge respinsă greșit de Drăgușin.

minutul 46

A început partea a doua. Slovacii pornesc cu aceeași posesie superioară. Se simte frustrarea în jocul lor. Deși calificați și ei, e important și locul, pentru că locul 1 e singurul care îți dă șansa să întâlnești o echipă mai slabă. Calculele aici.

La pauză suntem pe locul 1 în grupă și vom juca în optimi împotriva Sloveniei sau a Olandei. Abia după meciurile care încep astăzi, de la ora 22, se va ști clar. Până atunci însă, mai sunt 45 de minute de mare tensiune, aici, la Frankfurt.

minutul 45

Burcă ia ”galben” și, pentru că deja mai are un cartonaș, nu joacă dacă ajungem în ”optimi”.

minutul 41

Drăguș pătrunde pe partea stîngă, dar șutul lui e necadrat, trece mult pe lângă poartă. Slovacii revin în atac, dar nu mai au siguranța de până la egalare.

minutul 37:

Gooool România! Penaltyul este transformat impecabil de Răzvan Marin, care a tras tare, sus, de neparat, în dreapta portarului. Reluările TV arată justețea acordării penaltyului. Piciorul lui Ianis Hagi a fost lovit chiar pe linia careului de 16 metri. Regulamentar, linia aparține careului.

minutul 33:

Rațiu trage, însă în brațele portarului advers. Imediat, Ianis Hagi driblează și e faultat în interiorul careului, la limita celor 16 metri!

minutul 32:

”România, România” se aude din tribune. Dar, în teren, formula de 4-3-3 a slovacilor nu ne convine, ”rupe” din ritmul nostru natural, de echipă ”pe contre”

minutul 30:

A trecut o jumătate de oră, la Belgia – Ucraina e 0-0, scor care nu ne convine. Nu jucăm rău, dar slovacii par mai proaspeți fizic și mai lucizi tactic.

minutul 28:

Publicul continuă să împingă echipa noastră de la spate. Ne revenim greu în teren, slovacii persistă într-o posesie superioară.

minutul 25:

Gol Slovacia, după ce defensiva noastră s-a plasat rău și o lovitură de cap a lui Duda l-a învins pe Niță, care nu a avut nicio vină. La acest scor și la egalul înregistrat la Belgia – Ucraina suntem pe ultimul loc în grupă.

Duda înscrie pentru Slovacia. Foto: Profimedia
Duda înscrie pentru Slovacia. Foto: Profimedia

minutul 23:

Stanciu șutează, balonul e ușor deviat și portarul slovacilor, Dubravka, prinde.

minutul 22:

Ocazie mare a Slovaciei după o lovitură liberă și o centrare care s-a scurs prin fața porții noastre. Niță era depășit, dar din fericire pentru ”tricolori” balonul a trecut dincolo de colțul lung.

minutul 13:

Slovacii sesizează riscul și construiesc în apropierea porții noastre, dar fără să fie cu adevărat periculoși. Țin mingea, au controlul, dar ne apărăm bine.

minutul 11: 

Ocazie mare a României, după o pătrundere în doi timpi a lui Andrei Rațiu. Fundașul dreapta a ajuns la finalizare, a tras excelent la colțul lung, dar Dubravka a plonjat și a respins. Mingea a ajuns la Ianis Hagi, care a reluat tare, curajos, dar mult peste. Cea mai mare ocazie a meciului de până acum.

Ocazie pentru Andrei Rațiu în minutul 12. Foto: Profimedia
Ocazie pentru Andrei Rațiu în minutul 12. Foto: Profimedia

minutul 4

Românii contraatacă, mută jocul. Ianis Hagi face o recuperare foarte bună, dar faza nu este speculată de ”tricolori”. Am echilibrat meciul.

minutul 2

Slovacii încep decis, ai noștri se comprimă în propria jumătate.

19:00 A început meciul.

18:55

Imnul României este cântat de jucători și cei 33.000 de spectatori și răsună ca o uriașă arie de operă. Când a început imnul Slovaciei, inițial s-a fluierat, dar apoi spectatorii noștri s-au liniștit și au onorat imnul adversarilor.

Pentru că în tribune sunt 33.000 de români, ai sentimentul că întreg stadionul rostește fiecare dintre cei ”11” jucători români care intră titulari în acest meci. ”Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – M. Marin – I. Hagi, R. Marin, Stanciu, Fl. Coman – Drăguș”.

Ieșită la încălzire, echipa României a fost întâmpinată exuberant de zecile de mii de fani din tribune. Atmosfera este una de spectacol, de meci mare. Se va juca pe o vreme grea pentru fotbaliști, la Frankfurt e foarte cald, sunt 31 de grade.

La intrarea pe teren, jucătorii au înțeles de ce organizatorii Euro 2024 au cerut ambelor echipe să facă chiar și antrenamentele oficiale pe alte stadioane. 

O surpriză neplăcută a apărut pe Frankfurt Arena. Terenul de joc a arătat foarte rău, pentru un asemenea nivel. Iarba acoperă neuniform suprafața de joc. ”Acum am înțeles de ce organizatorii nu ne-au permis nici nouă, nici slovacilor să ne antrenăm aici”, a spus, pentru GOLAZO.ro, unul dintre oficialii echipei României.

Autocarul echipei naționale a României este întâmpinat în urale de suporterii români:

Echipa de start a ROMÂNIEI: Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – M. Marin – I. Hagi, R. Marin, Stanciu, Fl. Coman – Drăguș

SELECȚIONER: Edi Iordănescu

Rezerve: 12. Moldovan, 16. Târnovanu – 4. Rus, 5. Nedelcearu, 7. Alibec, 8. Cicâldău, 9. Pușcaș, 13. Mihăilă, 14. Olaru, 20. Man, 22. Mogoș, 23. Sorescu, 24. Racovițan, 25. Bîrligea, 26. Șut

Echipa de start a SLOVACIEI: Dubravka – Pekarik, Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda – Schranz, Strelec, Haraslin. 

SELECȚIONER: Francesco Calzona

Rezerve: Rodak, Ravas – Obert, Rigo, Gyomber, Suslov, Bozenik, Tupta, Benes, Hrosovsky, De Marco, Duris, Bero, L. Sauer, Kosa

STADION: Frankfurt Arena

ARBITRU: Daniel Siebert (Germania)

În paralel cu meciul României, tot cu începere de la ora 19, pe Pro Arena se transmite meciul Belgia – Ucraina.

  • Ucraina trebuie să învingă pentru a nu depinde de jocul rezultatelor. 
  • De cealaltă parte, belgienii au și varianta egalului, deși o victorie le-ar putea aduce primul loc în grupă dacă Slovacia nu învinge România. 
  • România s-ar califica și cu o înfrângere, în cazul în care Belgia va câștiga. 

În tribunele stadionului de la Frankfurt sunt 33.000 de români și 8.000 de slovaci, conform corespondenților noștri la fața locului. Stadionul din Frankfurt este ”modelul” după care a fost construită Arena Națională, din București.

3,5 milioane de euro va încasa FRF dacă echipa națională merge în ”optimi”, conform GOLAZO.ro. Ca suma să fie încasată integral, ar fi nevoie de o victorie. Suma efectivă pentru calificare este de 1,5 milioane de euro, la care se adaugă 1 milion deja contabilizați de FRF după victoria cu Ucraina.

Se confirmă titularizarea lui Ianis Hagi și a lui Florinel Coman, au confirmat surse din cadrul „naționalei” pentru GOLAZO.ro.

”Să nu-i umflăm! Avem așteptări nerezonabile. Dar noi, cei care am văzut generația lui Hagi știm că o generație se naște nu într-un meci și nici într-un turneu. Atenția, timpul și concentrarea în ani de zile, doar ele nasc generații sportive”.

„Chiar dacă jucătorii «naționalei» ne-au rugat să nu-i considerăm mai buni decât sunt, noi, ca societate, tratăm EURO 2024 ca și cum totul e deja câștigăm scrie jurnalistul Cătălin Tolontan, în ziua meciului, pe siteul nostru de sport, GOLAZO.ro. 

„Ne-am pregătit să publicăm deja autobiografia echipei, înainte ca ”naționala” să-și trăiască biografia sportivă”.

Ziaristul amintește și ce înseamnă o generație performantă, cea a lui Hagi, Popescu, Dumitrescu, Lupescu sau Răducioiu:

  • 1990 – CM ”optimi de finală”
  • 1994 – CM ”sferturi de finală”
  • 1996 – CE grupe
  • 1998 – CM ”optimi de finală”
  • 2000 – CE ”sferturi de finală”

„E timpul să recunoaștem că nu ne-am ajustat așteptările față de generația lui Niță, Stanciu și Drăgușin. Iar cînd avem așteptări nerezonabile, îi obligăm pe ceilalți la minciună. Nu ei, ci noi suntem ipocriți. Niciodată băieții echipei care întâlnește astăzi Slovacia nu ne-au cerut să-i facem mai mari decât sunt”.

Ziaristul notează slăbiciunile arătate până acum de echipă. Articolul lui Cătălin Tolontan poate fi citit aici.

Armata română transmite un mesaj special pentru echipa națională în ziua meciului de la Euro 2024

Trupele românești aflate în misiuni, din Polonia, Spania sau Republica Centrafricană, precum și detașamente din țară au filmat un mesaj de „Hai România!” pentru „tricolori” cu ocazia Zilei drapelului și a meciului de la Euro 2024.

„Ne va fi dificil să ne apărăm în fața lui Stanciu”, spune Ivan Schranz, omul care a marcat două goluri pentru Slovacia

Schranz a înscris ambele goluri ale Slovaciei la EURO 2024, unul cu Belgia și unul cu Ucraina. Schranz și Nicolae Stanciu au fost coechiperi la Slavia Praga. „Stanciu a fost colegul meu la Slavia, iar acum este un fotbalist emblematic al României. La fel era şi la Slavia. În ultimii ani a devenit cel mai bun fotbalist din țara sa”.

A marcat un gol senzaţional contra Ucrainei, iar aceasta este calitatea sa principală. Ne va fi dificil să ne apărăm contra lui. Nu trebuie să îi dăm spaţiu şi nu trebuie să îl lăsăm în poziţii de a şuta”, a declarat golgeterul slovac pentru sportweb.pravda.sk.

Marcel Ciolacu, premierul României, se află la Frankfurt pentru meciul României cu Slovacia. El s-a fotografiat pe străzile orașului cu suporterii români, veniți în număr mare pentru a susține echipa noastră.

Antrenorul Slovaciei Francesco Calzona nu va schimba obișnuita așezare 4-3-3, anunță publicația Sport.sk, de la Bratislava. ”Cea mai mare preocupare pentru el este componența liniei de apărare. Dávid Hancko nu a terminat meciul de vineri cu Ucraina din cauza unei accidentări musculare și au apărut îngrijorări justificate. Stoperul lui Feyenoord, care joacă pe partea stângă a apărării în echipa națională, este coloana vertebrală a jocului defensiv și ofensiv al Slovaciei”.

”Prima veste pozitivă a fost adusă de purtătorul de cuvânt Monika Jurigová în timpul întâlnirii cu presa de duminică, care a spus că rezultatul imagisticii prin rezonanță magnetică nu a evidențiat mari probleme. Așadar, mușchiul nu a suferit o leziune gravă. Marți, Hancko s-a antrenat cu echipa”, scriu junaliștii slovaci.

”Vestea mai proastă a fost că stoperul Denis Vavro s-a pregătit individual cu un preparator fizic în timpul unei ședințe de 15 minute deschise presei. Vavro formează o pereche stabilă de stopperi cu căpitanul Milan Škriniar de mai bine de un an, iar orice schimbare în inima apărării este întotdeauna sensibilă”, noteză, de asemenea, Sport.sk.

Belgienii acuză, în avans, ”un meci al rușinii” la Frankfurt

Belgienii se tem de faptul că se întrezărește un meci egal noncombat la România – Slovacia, care poate duce la pierderea calificării pentru ei. Siteul de sport belgian Walfoot scrie că „În paralel cu meciul dintre Belgia și Ucraina, trebuie să ne uităm și la ce se întâmplă la Frankfurt între Slovacia și România. Ar putea fi un meci al rușinii. Să nu fiți surprinși dacă nu va ploua cu goluri!”. Dacă e egal la România – Slovacia, pierzătoarea din Ucraina – Belgia termină pe 4.

Florinel Coman revine în primul ”11” al României, conform informațiilor GOLAZO.ro. Coman, încă jucătorul lui FCSB, dar gata de plecare în Qatar, a fost absent de la meciul cu Belgia. El se întoarce ca titular.

De asemenea, o altă posibilă surpriză este intrarea lui Ianis Hagi din primul minut al meciului cu Slovacia.

Când și unde jucăm în cazul unei calificări? Avem 5 variante de adversari, în 4 orașe și 3 zile diferite.

  • Cel mai devreme am juca sâmbătă, dacă terminăm pe 3, cel mai târziu marți, dacă vom fi pe 1
  • Singura variantă în care am juca la Munchen, unde putem aduce din nou peste 35.000 de români, e cea în care câștigăm grupa
  • Este varianta în care intrăm în joc cel mai târziu în optimi. Abia marțea viitoare. Am avea aproape o săptămână întreagă de refacere după disputa cu Slovacia. Indiferent de numele adversarului, Olanda sau Slovenia, meciul se va disputa marți, pe 2 iulie, de la ora 19:00, la Munchen, pe Allianz Arena. 

„În fotbal, singurul lucru moral e rezultatul final”, spune Mircea Lucescu”, citat de jurnalistul Dan Udrea în contextul discuției legate de faptul că România și Slovacia au un interes comun: meciul egal.

Într-un articol din site-ul nostru de sport GOLAZO.ro, Dan Udrea amintește că de 24 de ani România așteaptă să joace o fază superioară de la un turneu final.

„Două generații foarte bune din istoria fotbalului românesc au trecut pe lângă mari performanțe din cauza unor situații, pe care fie n-au știut să le gestioneze cum trebuie, fie au fost victima unora care n-au fost naivi, ci și-au urmărit interesul”, scrie ziaristul, rememorând în articol momentul din 1985, când România lui Lung, Klein, Ungureanu, Rednic și Boloni a ratat o calificare la Campionatul Mondial, după ce Anglia și Irlanda de Nord au făcut ceea ce lumea fotbalului a considerat standardul de meci aranjat. Antrenor a fost Mircea Lucescu.

Cum se califică România? O victoria sau un egal astăzi, la ora 19, în fața Slovaciei, înseamnă 100% calificare. Dar chiar și cu un eșec ne calificăm.

Asta dacă se îndeplinesc următoarele condiții: să pierdem la cel mult 4 goluri diferență și Belgia să o bată pe Ucraina.

  • Până acum sunt sigure de calificare în următoarea fază 11 selecționate: Germania, Elveția (grupa A), Spania, Italia (grupa B), Anglia, Danemarca, Slovenia (grupa C), Austria, Franța, Olanda (grupa D), Portugalia (grupa F). Ultimele 5 se stabilesc în urma meciurilor de azi din grupa E (a României) și grupa F.

Cine sunt jucătorii noștri amenințați de suspendare

Trei oameni de bază ai ”naționalei”, Răzvan Marin, Nicușor Bancu și Marius Marin, titulari obișnuiți în echipa lui Edi Iordănescu, au nevoie să fie precauți în partida de la Frankfurt. Asta pentru că, dacă vor primi galben, vor rata posibilul meci al României din optimile EURO 2024, scrie siteul nostru de sport GOLAZO.ro.

Răzvan Marin a fost avertizat în victoria cu Ucraina (3-0), iar Nicușor Bancu și Marius Marin au fost penalizați în înfrângerea cu Belgia (0-2).

Potrivit regulamentului UEFA, fotbaliștii care primesc două cartonașe galbene în partide diferite sunt suspendați pentru un meci.

Situația stă la fel în cazul jucătorilor care primesc cartonașe roșii. Pedeapsa poate fi mărită de comisia UEFA, dacă abaterea din momentul eliminării jucătorilor a fost una gravă.

„Azi putem merge mai departe cu capul sus, respectând fotbalul și tribunele” scrie Cătălin Țepelin, redactorul-șef al GOLAZO.ro, în editorialul din ziua meciului decisiv pentru calificare.

”Zidul galben” s-a întors

Sute de români dansează Hora Unirii într-una dintre piețele centrale din Frankfurt. E al treilea meci consecutiv, după Munchen și Koln, când ”Valul galben”, supranumele căpătat de galeria românească, va domina stadionul unde joacă ”tricolorii”. 

Cu cine putem juca

Pe lista posibililor adversari apare un singur nume accesibil: Slovenia. Și 4 „mari forțe” ale fotbalului: Spania, Anglia, Franța și Olanda. Ce șanse avem să le întâlnim pe fiecare, conform analizei siteului nostru de sport GOLAZO.ro.

În funcție de locul pe care va încheia astăzi în grupa E, România poate da peste următorii adversari:

  • locul 1 – putem juca împotriva Olandei sau a Sloveniei;
  • locul 2 – vom înfrunta Franța;
  • locul 3 – putem întâlni Spania sau Anglia.

Practic, în acest moment fiecare dintre cele 3 locuri care duc în optimi o pot trimite pe România în fața unui adversar de top! Chiar și dacă câștigăm grupa și ocupăm primul loc ne poate pune față în față cu un nume ca Olanda. 

Mai exact, dacă vom câștiga grupa, avem două șanse din trei să întâlnim Slovenia și una din trei să întâlnim „Portocala mecanică”. 

Cum ne-a rămas Slovenia pe lista adversarilor, în locul Danemarcei

Meciurile de ieri din grupa C au fost unele care au adus o situație în premieră la acest Euro 2024.  

Danemarca și Slovenia au terminat la egalitate perfectă grupa: 3 puncte și golaveraj 2-2, plus meci direct terminat la egalitate 1-1.

S-a trecut la următorul criteriu de departajare: clasamentul fair-play. Până în minutul 72, danezii aveau un „galben” în plus față, 6-5, și ar fi terminat pe locul 3.

Atunci, adversar ne era Danemarca. Dar „centralul” Clement Turpin l-a avertizat pe Bijol de la danezi și a echilibrat din nou balanța. Cele două echipe erau la egalitate și la „cartonașe”.

Atunci s-a trecut la ultimul criteriu de departajare, locul ocupat în clasamentul general al preliminariilor. 

Danemarca a fost pe 9, Slovenia pe 15, astfel că nordicii au terminat pe locul 2, iar slovenii pe 3.

Cum ne ajută pe noi? De pe locul 3, Slovenia a intrat pe lista posibililor adversari pentru România! Altfel am fi putut da și peste danezi. Dar e singurul ajutor, într-o „mână de cărți” extrem de dură.

Rezumând situația la zi: în funcție de locul ocupat, România poate juca mai departe cu: Spania, Anglia, Franța, Olanda și Slovenia. 

Toate informațiile din cantonamentul echipei naționale, de la adversari și care sunt soluțiilor lui Iordănescu, pe siteul nostru de sport GOLAZO.ro

INTERVIURILE HotNews.ro