Sari direct la conținut

Romania va fi parata la UE daca schimba regulile jocului pe piata pensiilor private obligatorii

HotNews.ro

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), care reuneste principalii administratori de pensii private obligatorii din Romania, a trimis vineri o scrisoare deschisa catre autoritatile romane, in care isi arata nemultumirea fata de propunerea de introducere, in mod neasteptat, a unui randament minim anual garantat in legislatia romaneasca. Actiunea este o reactie la solicitarea facuta, saptamana aceasta, de mai multe ONG-uri, care au atentionat ca negarantarea unui randament minim in pas cu inflatia va afecta pe termen lung valoarea contributiilor la pensiile private.

Administratorii sustin ca argumentele ONG-urilor sunt gresite si ca vor sesiza organismele UE, in cazul in care acum, dupa ce s-au realizat investitii semnificative in sistemul de pensii, Romania schimba regulile jocului.

Sistemul de pensii din Romania impune deja prea multe conditii

Reprezentantii Asociatiei, formate din 21 de membri printre care banci, companii de asigurari si administratori de fonduri de pensii private, sustin ca argumentele prezentate in scrisoarea ONG-urilor sunt gresite, facandu-se confuzie intre doua sisteme de pensii – sistemul de pensii de tip beneficii definite si sistemul de tip contributii definite (acesta din urma fiind implementat in Romania).

Tarile date ca exemplu in scrisoarea ONG-urilor au sisteme care spre deosebire de cel din Romania nu impun niciun fel de limitari privind comisioanele percepute de administrator si structura de active in care sunt investiti banii participantilor. In Romania sistemul impune administratorilor atat niveluri maxime de comisioane, cat si o structura fixa de active in care pot fi investiti banii participantilor.

„In conditiile in care comisioanele sunt limitate prin lege, este greu de inteles cum impunerea unei garantii privind un nivel minim garantat al randamentului egal cu rata inflatiei care presupune costuri suplimentare pentru administrator poate fi suportata de acesta. Deja legea romaneasca existenta contine prevederi diferite fata de legislatia internationala similara, impunand suportarea de catre administrator a cheltuielilor de depozitare si tranzactionare a instrumentelor in care se investesc contributiile participantilor”, se arata in scrisoarea APAPR.

Autorii scrisorii spun ca in niciuna din tarile din Europa Centrala si de Est nu sunt prevazute prin lege randamente minime anuale, cu exceptia Sloveniei, in care exista doar fonduri facultative de pensii. Aici, prin lege, este impus un randament minim garantat de 40% din randamentul titlurilor de stat, insa comisioanele de administrare si de gestionare a activelor sunt mai mari decat cele din Romania.

„Mai mult, aceasta garantie este cu mult mai slaba decat cea care se cere a fi introdusa in acest moment in legislatia romaneasca, stiind faptul ca randamentul titlurilor de stat este comparabil cu rata inflatiei. Totodata, ca urmare a acestui fapt, structura activelor din fondurile de pensii din Slovenia este formata in proportie de peste 90% din titluri de stat, de unde si performante scazute ale fondurilor facultative de pensii”, se explica in comunicat.

Vor fi impiedicate investitiile pe pietele straine, iar randamentele vor reflecta numai situatia economica din Romania

Scrisoarea mai avertizeaza ca, in situatia introducerii unei asemenea garantii fondurile nu vor putea face investitii pe pietele straine, iar situatia economiei romanesti va fi singura reflectare in randamentele pensiilor.

„In cazul in care economia romaneasca va traversa perioade de recesiune, acest lucru va fi reflectat in intregime in randamentele fondurilor de pensii, neexistand posibilitatea atenuarii efectelor nefaste prin investitii pe pietele externe”, se spune.

UE va fi sesizata ca Romania schimba din mers legislatia, in detrimentul investitorilor

In final, autorii scrisorii avertizeaza ca introducerea acestei garantii s-a mai incercat inca din anul 2004, „iar in momentul in care aceasta lege a fost publicata, niciun administrator de pensii cu experienta nu si-a manifestat interesul de a investi in acest domeniu”.

Cum schimbarea legislatiei este vazuta ca rasturnare a tuturor planurilor de afaceri ale acestor companii, APAPR avertizeaza cu litere bolduite, ca va sesiza Uniunea Europeana in privinta instabilitatii legislative din Romania.

„APAPR va sesiza organismele Uniunii Europene in cazul in care acum, dupa ce au realizat investitii semnificative in acest sistem de pensii, firmele din cadrul acestei asociatii vor fi fortate sa acorde o garantie care nu este cuprinsa in legea actuala. Schimbarea regulilor jocului, deja acceptate de altfel, la momentul la care sistemul este gata de a fi lansat, va avea consecinte negative majore in plan international, Romania fiind perceputa ca o tara cu un climat legislativ instabil, fata de care investitorii straini isi vor pierde complet interesul, cu efecte catastrofale asupra economiei nationale si a balantei de plati externe”.

Amintim ca, in prezent, la comisiile permanente ale Senatului se afla o propunere legislativa de modificare si completare a Legii 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat. Proiectul mentioneaza printre altele ca „banii depusi de catre cetateni la un fond privat de pensii si un castig minim care sa depaseasca indicele de inflatie sunt garantati integral de catre administrator la o societate de asigurari”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro