Romania va garanta depozitele bancare in limita a 50.000 de euro
Ministerul Economiei si Finantelor pregateste un act normativ prin care depozitele bancare vor fi garantate in limita a 50.000 de euro, fata de 20.000 euro, cum este in prezent, a anuntat miercuri premierul Calin Popescu Tariceanu. „Urmeaza sa luam o masura pentru a pune in acord legislatia româneasca cu decizia de marti a Uniunii Europene referitoare la garantarea depozitelor”, a afirmat primul ministru, citat de NewsIn.
Premierul a adaugat ca a discutat pe aceasta tema in cursul zilei de miercuri si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Peste 95% dintre depozite sunt deja acoperite de plafonul actual, de 20.000 de euro, a precizat premierul.
Marti, ministrii europeni de finante au ajuns la un acord referitor la majorarea plafonului minim de garantare pentru depozitele bancare ale populatiei, de la 20.000 la 50.000 de euro, in cazul in care bancile dau faliment.
UPDATE 1: Mugur Stet, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, a declarat pentru HotNews.ro ca in momentul aprobarii deciziei la nivelul UE, aceasta va fi transpusa si in legislatia romaneasca.
Oricum, a adaugat acesta, in prezent 99,2% din depozitele bancare in Romania sunt pana in 20.000 de euro, asadar sunt acoperite de plafonul actual.
UPDATE 2:Eugen Teodorovici, secretar de stat MEF: „Este posibil ca Ordonanta de urganta sa fie adoptata chiar saptamana viitoare. In zilele urmatoare vom purta discutii cu BNR”.
Acesta a precizat ca masura va fi adoptata in Romania ca mesaj de solidaritate cu celalalte state membre UE.
Procedura europeana de adoptare a acestei decizii
Comisia Europeana amendeaza doua directive 2006/48/CE si 2006/49/CE, care urmaresc sa asigure soliditatea financiara a bancilor si fondurilor de investitii si prevad de ce resurse financiare proprii – fonduri de garantare – trebuie sa dispuna bancile si fondurile de investitii ca sa-si acopere riscurile si sa-si protejeze clientii. Propunerea a fost facuta in Colegiul Comisarilor saptamana trecuta, iar apoi, potrivit procedurii legislative europene, Comisia a trimis propunerile Consiliului si Parlamentului European.
Consiliul, prin ECOFIN, s-a pronuntat asupra sumei garantate de 50.000 de euro, iar acum trebuie sa se pronunte si Parlamentul European asupra acestor propuneri de revizuire.
Intrucat europarlamentarii au cerut Comisiei o propunere legislativa pana la sfarsitul anului care sa vizeze o mai mare transparenta pe piata financiara, dar si reguli pentru agentiile de rating, supravegherea bancilor si a institutiilor financiare, este posibil ca aceasta directiva sa treaca prin PE in regim de urgenta. Totusi, mai sunt cativa pasi de facut: ea e analizata de comisia de resort a PE, care desemnaza un raportor care sa prezinte plenului concluziile analizei si eventuale amendamente, ca apoi sa intre in prima lectura in plen. Daca Parlamentul si Consiliul sunt de acord cu prevederile, ea este votata. Daca nu, cele doua institutii negociaza pentru a se ajunge la o alta forma si apoi intra din nou in Parlament in a doua lectura.
Au existat directive care au fost adoptate in ani de zile, insa avand in vedere urgenta rezolvarii acestor probleme in contextul international este foarte probabil ca Parlamentul sa se miste mai repede. S-ar putea astfel ca directiva care le revizuieste pe cele doua mentionate sa fie adoptata pana la sfarsitul anului. Deja insa multe state membre au anuntat cresterea plafonului de garantare al depozitelor.