Sari direct la conținut

Romanii aflati in strainatate vor putea vota in 30 noiembrie doar daca au domiciliul sau resedinta acolo si au la dispozitie 221 de sectii de votare

HotNews.ro

Romanii care se vor afla in strainatate in 30 noiembrie si vor vrea sa voteze o vor putea face doar daca au domiciliul sau resedinta acolo, nu daca se afla acolo in scop turistic sau de afaceri. Pentru a facilita prezenta la urne, MAE a suplimentat cu 79 sectiile de vot din strainatate fata de 2004, fiind astfel 221, si va trimite 620.000 de buletine de vot. In ultimii ani – la referendumul pentru suspendarea presedintelui Basescu si la euroalegeri – au existat diverse controverse, mai ales intre politicieni, care spuneau ca sectiile de vot si numarul de buletine trimise nu este suficient. Realitatea a aratat insa ca interesul romanilor pentru aceste activitati civice a fost mult sub estimarile MAE.

Pentru prima data a fost creat Biroul Electoral de Circumscriptie 43, care are ca scop gestionarea alegerilor la nivelul circumscriptiei electorale pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii.

Resedinta va trebui probata cu acte doveditoare eliberate de autoritatile din tara in care locuiesc, iar misiunile diplomatice romanesti vor identifica actele necesare in fiecare stat si vor face publica aceasta informatie in timp util. Cei care au acest act de resedinta/domiciliu vor putea vota la cele 221 de sectii organizate de MAE. De ce acte au nevoie?

  • Pasaportul simplu valabil cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate.
  • Pasaportul simplu valabil sau – in cazul statelor membre UE – cu cartea de identitate valabila, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate.

MAE atrage atentia ca, potrivit Legii nr. 35/2008, nu se va putea vota pe baza actelor temporare de identitate, ceea ce inseamna ca nu se va putea vota pe baza titlului de calatorie. Pentru a-si putea exercita dreptul de vot trebuie sa aiba actele de identitate valabile.

Romanii care, in ziua alegerilor, se vor afla in alta tara, in scop turistic sau de afaceri, nu vor putea vota.

Numarul sectiilor de vot din strainatate a fost suplimentat cu fiecare noua ocazie de vot, fie ca a fost vorba despre referendum sau de alegerile europene. Fata de alegerile din 2004, in 30 noiembrie vor exista cu 79 de sectii de vot mai multe, probabil ca foarte multe dintre ele fiind tot in SUA – cu un teritoriu mare de acoperit – Spania si Italia, unde numarul romanilor este foarte mare.

Chiar daca voturile diasporei au fost intotdeauna motiv de disputa politica in Romania, interesul real al cetatenilor romani care s-au prezentat la vot a fost mult sub asteptari. Chiar daca reportaje la televiziuni au aratat incidente petrecute la consulate datorita cozilor care se faceau pentru a vota in anumite orase, in realitate, pe medie, interesul a fost scazut.

MAE a decis numarul buletinelor de vot pe baza unor estimari in care a contat si prezenta la vot, numarul romanilor din strainatate care s-au prezentat la urne. In 30 noiembrie va trimite 620.000 de buletine de vot, dar evaluarile anterioare au demonstrat ca niciodata la vot nu s-au prezentat mai mult de 70.000 de romani din afara granitelor.

Circumscriptia pentru romanii din strainatate, circumscriptia 43, contine patru colegii la Camera Deputatilor, din care doua pentru spatiul UE si doua pentru Orientul Mijlociu, Asia si America de Nord. Romanii din strainatate vor avea alte doua colegii la Senat – unul pentru spatiul UE, unul pentru Orientul Mijlociu, Asia si America de Nord.

Informatii despre votul organizat in strainatate sunt puse pe site-ul Ministerului de Externe si sunt actualizate pe masura ce apar noutati.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro