Romanii care vor un job in Anglia, sfatuiti sa verifice legalitatea firmelor de recrutare
Romanii care vor sa obtina un contract de munca in Marea Britanie sunt sfatuiti sa verifice companiile, pentru a preveni tot mai numeroasele tentative de insalciune. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a primit un numar mare de reclamatii din partea romanilor care au incercat sa obtina un loc de munca prin intermediul site-urilor de recrutare.
Cetatenii romani trebuie sa verifice, in primul rand, daca respectivele companii sunt inregistrate la echivalentul din Marea Britanie a Oficiului Registrului Comertului, respectiv Companies House. Pe pagina de internet a acestei institutii, www.companieshouse.gov.uk, sunt inregistrate toate companiile care functioneaza pe teritoriul Marii Britanii.
Cei care cauta un loc de munca in Marea Britanie mai pot verifica firmele de recrutare si la Office of the Immigration Services Commissioner, institutie care autorizeaza companiile care ofera servicii pentru obtinerea documentelor de munca. Baza de date cu astfel de prestatori de servicii poate fi consultata la adresa www.oisc.gov.uk.
In cazul in care aceste servicii sunt oferite de catre birouri de avocatura (solicitors sau barristers), legalitatea functionarii lor poate fi verificata prin contactarea The Law Society, organizatia profesionala a avocatilor din Anglia si tara Galilor (tel: 0044.20.7242.1222).
ANOFM atentioneaza ca, inainte de a trimite orice suma de bani in conturile pe care le primesc pe e-mail de la aceste firme, solicitantii trebuie sa verifice legalitatea companiilor respective. Agentia recomanda maxima prudenta in cazul mesajelor care vin de la adrese de internet care au extensia unor furnizori de servicii de e-mail obisnuiti, cum ar fi „yahoo.co.uk” sau „hotmail.com”.
ANOFM mai informeaza ca, potrivit legislatiei britanice in domeniul imigratiei, aplicatiile primite din partea cetatenilor romani pentru obtinerea autorizatiilor de munca (accession worker card) sunt gratuite.
Daca insa, pentru obtinerea autorizatiei de munca este necesara obtinerea in prealabil de catre compania angajatoare a permisului de munca, costurile acestuia (care in prezent sunt de 190 de lire sterline) cad in sarcina acestei companii.