Sari direct la conținut

Romanii din strainatate in atentia Bucurestiului: Baconschi a anuntat reducerea cu 30%, de la 1 septembrie, a taxelor consulare

HotNews.ro

De la 1 septembrie, odata cu publicarea in Monitorul Oficial al ordinului MAE si Ministerului Finantelor, taxele consulare au fost reduse cu 30%, inclusiv pentru transcrierea actelor de stare civila, a anuntat ministrul de externe Teodor Baconschi la reuniunea diplomatiei romane. De altfel, situatia romanilor din afara granitelor a fost o preocupare a tuturor decidentilor statului roman porezenti la reuniunea de la Bucuresti.

„Este ceea ce am putut face impreuna cu colegul meu pentru a veni in intampinarea unor cereri insistente din partea comunitatilor romanesti din diaspora, care s-au plans pe buna dreptate ca multe taxe consulare marite recent au fost marite nejustificat”, a declarat Baconschi la reuniunea anuala a diplomatiei romane.

Acest demers a fost anuntat inca de la mijlocul lunii iulie, cand ministrul Baconschi a facut bilantul primelor 6 luni de mandat.

„Un grup de parlamentari a crescut o serie de taxe la servicii consulare. Asta a dus la nemultumiri legitime a cetatenilor romani din strainatate, beneficiari”, spunea el atunci.

Baconschi si Couchner vor semna un editorial ce va fi publicat intr-un cotidian francez si unul romanesc

Recenta problema a tiganilor indepartati de pe teritoriul Frantei a suscitat comentarii ale oficialilor romani care le-au vorbit ambasadorilor reuniti la Bucuresti.

Ministrul de externe a spus ca a avut o convorbire cu omologul sau francez, Bernard Couchner, in cursul serii de marti. Ei au convenit sa semneze un editorial – care va fi publicat intr-un mare cotidian francez si in unul romanesc – prin care sa dea „semnalul vointei politice comune de a aborda pe un ton ceva mai pozitiv aceasta chestiune care, din pacate, a inflamat un pic relatia bilaterala de-a lungul acestei veri”. Baconschi a spus ca au ajuns la concluzia ca nu este cazul sa reduca relatia bilaterala la acest unic subiect.

Seful diplomatiei romane a tinut sa il felicite public pe secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, pentru misiunea pe care a avut-o marti la Bruxelles, in care a discutat problema tiganilor repatriati din Franta cu reprezentantii Comisiei Europene. In acest sens, ministrul a reiterat pozitia Romaniei, care nu accepta niciun fel de discriminare a cetatenilor ei si nici punerea in discutie a libertatii de circulatie a acestora.

Romanii din afara granitelor ar putea avea, in sfarsit, vot prin corespondenta

Ministrul de externe a vorbit despre votul prin corespondenta, aratand ca directia relatii consulare a finalizat proiectul legii votului prin corespondenta, ramanand sa se vada in ce masura el va fi trecut prin parlament. O astfel de initiativa a avut loc si pe vremea cand MAE a fost condus de Adrian Cioroianu, insa proiectul de lege a fost ingropat la Senat.

Preocupare pentru romanii din afara granitelor a manifestat si premierul Emil Boc, care i-a indemnat sa nu uite ca e obligatia diplomatilor romani sa sustina interesul cetatenilor romani in strainatate. „Trebuie sa acordam toata atentia serviciilor si asistentei consulare oferite cetatenilor romani, pentru ca unul dintre obiectivele guvernului de la Bucuresti este ca romanii sa beneficieze in totalitate de drepturile lor ca cetateni europeni”, a spus premierul.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a criticat modul in care statul roman a tratat comunitatile romanesti din afara granitelor. „Statul roman nu si-a adaptat si reglat modul de operare in spatii unde sunt mari comunitati de romani. S-au facut pasi, insa Ministerul Muncii ar trebui sa aiba o prezenta mai importanta”, a spus fostul ministru de externe. „Nu putem lasa 2.5 milioane de romani din afara granitelor fara sprijin si mii de copii fara profesori de limba romana. (…) Trebuie sa existe o ierarhizare a prioritatilor si cheltuielilor, nu poti taia uniform, egal”, a spus Geoana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro