Sari direct la conținut

Romanii stabiliti in strainatate isi pot ridica pensiile in tara de domiciliu

HotNews.ro

Romanii stabiliti in strainatate pot primi, din luna august a acestui an, pensiile si alte alte drepturi de asigurari sociale de la sistemul public de pensii din Romania, intr-un cont bancar deschis de acestia la orice banca de pe teritoriul statului de domiciliu sau de sedere obisnuita, dupa caz, gratie unui parteneriat incheiat intre Casa Nationala de pensii (CNPAS) si Citibank Romania. Conform datelor bancii, numarul total estimat al beneficiarilor acestui serviciu este de aproximativ 29.000 de persoane, dintre care cei mai multi se afla in Germania, 10.000 de persoane.

Detaliile bancare trebuie declarate anterior la casa teritoriala de pensii in evidenta careia se afla dosarul de pensie.

Potrivit informatiilor Citibank Romania, primele plati in strainatate au fost asigurate in luna iulie a acestui an, in vederea testarii procedurilor de transfer. Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a impus renuntarea la clauzele de resedinta (sedere obisnuita) in cazul beneficiarilor stabiliti pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) si, ulterior, ale Spatiului Economic European (SEE).

Astfel, potrivit legislatiei comunitare, persoana care are dreptul la pensii si la ajutoare de deces, dobandite potrivit legislatiei romane, va beneficia de aceste prestatii chiar daca locul sau de sedere obisnuita este stabilit pe teritoriul altui stat membru al UE/SEE decat Romania.

Procesul se desfasoara astfel: in a doua jumatate a fiecarei luni, casele teritoriale de pensii vor efectua transferurile de pensii in valuta prin Citibank Romania. In doua zile lucratoare de la data initierii platilor, fiecare beneficiar isi va putea ridica pensia, diminuata cu toate costurile de transfer ce pot aparea, de la banca unde isi are deschis contul personal din tara de domiciliu sau de resedinta, dupa caz.

Conform datelor Citibank, numarul total estimat al beneficiarilor acestui serviciu este de aproximativ 29.000, dintre care cei mai multi se afla in Germania – 10.000, apoi in Austria circa 5.000, in Ungaria – circa 4000, in Italia circa 3000, in SUA aproximativ 2000 si alti aproximativ 5.000 in alte state.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro