Sari direct la conținut

România fără cozi? Taxele, impozitele, amenzile și sute de alte servicii pot fi plătite de pe telefon

HotNews.ro
Ghiseul.ro are aplicatie mobila, Foto: HotNews.ro / Adrian Vasilache
Ghiseul.ro are aplicatie mobila, Foto: HotNews.ro / Adrian Vasilache

​Ghiseul.ro, sistemul oficial de plăți online cu cardul al statului, are începând din această săptămână și aplicație mobilă, astfel că românii vor putea plăti mai ușor de pe telefon taxele, impozitele locale, parcarile de reședință ori amenzile, un anunț urmând a fi făcut chiar azi la Ministerul Digitalizării.

Ghișeul.ro este un proiect IT public-privat, în care platforma IT a fost pusă gratuit la dispoziția statului de către APERO – Asociația pentru Plăți Electronice din România, fiind creată de către Indeco Soft din Baia Mare, una din firmele membre ale acestei asociații.

Statul, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), a pus la dispozitie și suportă costurile legate de partea hardware pentru această platformă.

Noua aplicație, disponibilă cel puțin în Google Play, menționează că este susținută de Mastercard și Tremend, cel mai probabil firmele care au asigurat finanțarea și implementarea aplicației.

Dezvoltarea acestei aplicații de către Mastercard și Tremend Software Consulting a fost anunțată anterior.

  • Ministerul Digitalizării a anunțat într-un comunicat de presă că aplicația mobilă este rezultatul unui parteneriat încheiat de ADR și Mastercard, fiind dezvoltată de Tremend, subcontractor al Mastercard, cu sprijinul echipei ADR, APERO și IndecoSoft. Din punct de vedere al securității, aplicația a fost testată de partenerii instituționali cu atribuții în acest sens, respectiv SRI, prin Cyberint.

Aplicația mobilă Ghișeul.ro este disponibilă atât în Google Play, cât și în App Store, putând fi descărcată și utilizată în mod gratuit.

1,4 milioane de români folosesc Ghișeul.ro / Cazierul judiciar va putea fi accesat din februarie, prin Ghișeul.ro

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat recent că până la sfârșitul acestei luni se va lansa aplicație de mobil pentru Ghișeul.ro și că până la 1 februarie se va putea elibera online inclusiv cazierul judiciar prin intermediul Ghișeul.ro.

Datele din Google Play arată că peste 1,4 milioane de români folosesc în prezent această platformă de plăți.

Autoritățile promit că prin aplicația mobilă Ghișeul.ro poți să-ți plătești rapid și sigur peste 350 de tipuri de servicii publice, taxe si impozite, furnizate de peste 1200 de instituții și autorități.

Toate plățile făcute prin Ghiseul.ro, au comision 0. În perioada 1 ianuarie-31 martie, poți obține și reducerea de până la 10% la plata impozitelor dacă le plătești online.

Confirmarea plății este transmisă pe e-mail, imediat ce tranzacția e procesată, și dovada plății poate fi accesată oricând, fiind recunoscută juridic.

Cum poți plăti: Ai nevoie de CNP și card bancar

Ca și în cazul platformei pentru desktop, și în aplicație sunt 2 opțiuni de plată: prin intermediul unui cont sau fără să ai cont, în baza CNP-ului.

  • 1. îți faci un cont direct în aplicație, unde vei găsi toate obligațiile de plată pentru impozite;
  • 2. folosești aplicația pentru a face plati care nu necesita autentificare, cum sunt taxele specifice unor servicii (pasaport, permise auto, certificate sau placute de inmatriculare, buletin), amenzile, taxele judiciare etc.

Ghidul de creare a contului in 7 pasi – AICI.

Ghișeul.ro poate fi utilizat de cetățenii romani care au CNP și card bancar.

Ce probleme sunt cu Ghișeul.ro: Costurile de operare și lipsa din platformă a unor instituții

În 2022, Ghișeul.ro a procesat peste 3,3 milioane de tranzacții, în valoare de peste 1,4 miliarde de lei.

În platformă lipsesc în continuare anumite primării, iar cadrul legal care să le oblige să se înroleze nu a fost creat, așa cum și-ar fi dorit în primăvara anului 2021 ministrul USR al Digitalizării Ciprian Teleman.

Primăriile au autonomie și decid cu privire la cheltuielile bugetelor locale. Multe din ele și-au făcut propriile sisteme online de plată a taxelor și impozitelor.

O altă problemă este legată de costurile administrării acestui sistem, creat în sistem public privat. Infrastructura IT este administrată de ADR, dar echipamentele sunt operate remote de specialiștii IT din APERO și la fel și cheltuielile cu acest sistem și dezvoltarea de noi servicii.

Tot în primăvara anului 2021, George Anghel, fostul director executiv al APERO și cel care a coordonat timp de 10 ani Ghișeul.ro, declara că „nu este normal ca Ghișeul.ro (n.a platforma națională de plată online a taxelor și impozitelor) cu peste 1 milion de utilizatori să fie deținut/operat de o asociație, fie ea chiar și APERO.

Ditamai Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) nu ar trebui ”să stea cu mâna întinsă” la o asociație”, spunea acesta.

George Anghel a renunțat la funcția din APERO pentru a se dedica unui proiect personal – ConectX, o platformă IT care integrează Ghișeul.ro și oferă și alte servicii publice electronice.

Firmele private au intensificat eforturile de a concura statul în furnizarea de servicii publice electronice, un alt exemplu fiind Regista, o platforma IT dezvoltată de firma Zitec, care a conectat până la acel moment peste 500 de instituții și companii din toate cele 41 de județe ale țării, având peste 10.000 de utilizatori.

De cealaltă parte, Autoritatea pentru Digitalizarea României a spus atunci că a inițiat discuții pe subiectul posibilei preluări a Ghișeul.ro, dar că preluarea în totalitate de către stat a platformei necesită o analiză complexă.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro