Sari direct la conținut

Rosia Montana, protest sugrumat la Arad

HotNews.ro
Mars pe Bulevardul Revolutiei din Arad, Foto: Hotnews
Mars pe Bulevardul Revolutiei din Arad, Foto: Hotnews

Duminica 6 octombrie, protestatarii impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, a gazelor de sist si a sistemului corupt s-au adunat, ca de obicei, in piata din fata Palatului Administrativ din Arad. Abia au apucat sa scandeze de cateva ori si sa manjeasca cu rosii posterele cu chipurile unor guvernanti huliti, ca au intervenit fortele de ordine. Jandarmii au legitimat cateva persoane si au somat eliberarea platoului din fata Primariei, caci acolo ar fi fost inregistrat alt eveniment. O manifestatie la care de fapt nu a venit nimeni, nici atunci, nici mai tarziu.

Vazand interventia jandarmilor, lumea din Piata a parut oarecum intimidata. Sebastian Bulumac, de la Alternativa Civica Aradeana, ne-a explicat ca autorizatia pentru protestul Rosia Montana de duminica exista, insa era valabil doar pentru o strada „din dosul Primariei”. Astfel, miscarea de protest a fost maturata de la vedere, caci probabil incurca pe cineva. Bulumac a mai precizat ca interventia jandarmilor a fost civilizata, „insa iata, la manifestatia autorizata din fata Primariei n-a venit nimeni”. Ceea ce s-a si putut vedea.

Doru Neacsu, presedintele Centrului de Studii pentru Initiativa Civica din Arad, prezent si el la fata locului, ne-a declarat: „Mi se pare o magarie, ca tocmai la ora 17.00, care deja este ora traditionala in care ne adunam in fiecare duminica, a fost inregistrata la Primarie o adunare fictiva. Nimeni nu s-a prezentat la acea adunare. Pe acest motiv, ni s-a cerut sa parasim platoul din fata Primariei”. „E clar o chestie necurata la mijloc”, a continuat el. „Noi chiar i-am asteptat pe cei ce vor sa faca intrunirea din fata Primariei, sa vedem cine sunt, ce vor. Ne-am fi retras, in caz ca ar fi existat o manifestare. Dar efectiv nu exista”.

„Le-am si spus jandarmilor, ca eu le inteleg obligatia lor de a proteja orice manifestatie inregistrata, dar efectiv nu au pe cine proteja, pentru ca nu s-a prezentat nimeni. Asta denota intr-adevar ca este o incercare de a autoritatilor de a impiedica manifestarile referitoare la Rosia Montana, in orasele in care nu exista o coagulare suficienta a societatii civile. Cu dezamagire trebuie sa spun, ca Aradul nu se numara printre orasele care coaguleaza o societate civila si o miscare numeroasa”.

Protestatari legitimati de jandarmi

Protestatari legitimati de jandarmi

Foto: Hotnews

Intrebat despre interventia fortelor de ordine, Neacsu a precizat: „Pozitia jandarmilor a fost civilizata, insa ni s-au solicitat datele personale din buletin catorva reprezentanti ai manifestantilor, printre care si mie. Acuma, probabil ca este o procedura tipica, nu cunosc reglementarile in domeniu”. El a adaugat ca nu-i e frica, „pentru ca nu avem ce sa ascundem, cauza noastra e cunoscuta. Ne asociem in continuare si speram sa se alature si alti aradeni. Aici este problema, e o coagulare slaba in orasul Arad. Sunt convins ca, daca ar fi fost o masa critica, nu ar mai fi fost abordarile din partea jandarmilor. Dar deoarece suntem destul de putini, se marseaza pe ideea ca putem fi usor intimidati”.

Intimidarea pare a fi una dintre metodele prin care se incearca demobilizarea protestatarilor. Cealalta, este lipsa de dialog real intre „strada” si politicieni. Mirela Anghel vine de sase saptamani in piata, protestand impotriva proiectului de minerit de la Rosia Montana. Am intrebat-o daca i se pare normala aceasta lipsa de comunicare intre alesii poporului si cetateni. „Acelasi lucru se intampla peste tot in tara, si in Bucuresti, si aici. Nimeni nu ne intreaba ce vrem exact si nimeni nu incearca sa aiba un dialog deschis si sincer cu protestatarii”, a zis ea. Mirela Anghel explica faptul ca protestatarii au incercat un dialog cu politicienii. „Insa putini s-au prezentat: deputatul Scheau (PSD) si d-na deputat Boghicevici (PDL). In rest, si-au trimis reprezentanti”.

Despre acest asa-zis dialog, reprezentantul Miscarii Civice Aradene, Sebastian Bulumac, ne relata anterior: „Grupul nostru a avut ieri o a doua intalnire cu parlamentarii […]. Am fost foarte dezamagit cand am vazut ca parlamentarii PDL-ului, care pareau, la un moment dat, ca sunt de acord cu cerintele strazii, si-au exprimat aceeasi opinie: nu sunt de acord cu proiectul in forma actuala. Dar ei ar s-au manifestat ca majoritatea oamenilor politici din Romania. Vreau sa spun ca au avut un discurs destul de mediocru si de a da vina pe oponentul politic, in sensul ca <>”.

Protestul prescurtat de duminica s-a incheiat cu un mars pe strada Revolutiei din Arad. Circa 100 de persoane au marsaluit cantand, scandand si batand din peturi. Organizatorii au comunicat ca si in continuare Piata Primariei va fi prezumtiv blocata de alte evenimente autorizate. In consecinta, protestul Rosia Montana s-ar putea transfera intr-un mare cartier al Aradului, „marsul pornindu-se de la stadionul de fotbal UTA”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro