Sari direct la conținut

Rosia Montana – statul roman castiga prea putin de pe urma acestui proiect

Khris.ro

In mod surprinzator, prima masura anuntata de noua putere nu a avut legatura cu reducerea cheltuielilor din sectorul public sau cu vreun program anticriza, ci a avut ca subiect extrem de controversatul proiect Rosia Montana, pe care dl Videanu doreste sa il puna cat mai rapid in practica, scrie Khris.ro.

Imi amintesc ca una dintre intrebarile adresate d-lui Basescu la celebra intalnire cu dl Geoana a fost legata de acest proiect, iar presedintele a spus ca nu se va pronunta pana cand nu va vedea rezultatul unor studii aflate in plina desfasurare.

Iata insa ca dl Videanu se grabeste, iar aceasta graba ma face sa ma intreb daca nu cumva RMGC a finantat campania domnului Basescu, cerand acum la schimb mai multa “intelegere” de la autoritati fata de proiectul in cauza.

Cat valoreaza aurul si argintul de la Rosia Montana? La cotatiile actuale, valoarea celor 9 milioane de uncii de aur si 29 milioane de uncii de argint este de aproximativ 10 miliarde de dolari, insa in functie de evolutia preturilor din urmatorii ani, suma poate fi chiar mai mare.

Banii sau mediul?

Exista doua tipuri de abordare privitoare la acest proiect:

1. Banii nu conteaza – si daca ar fi vorba despre $100 de miliarde, Rosia Montana ar trebui sa ramana neatinsa – abordare emotionala pe care nu o impartasesc.

2. Banii conteaza, dar extragerea aurului trebuie sa nu implice riscuri pentru mediul inconjurator – abordare rationala pe care o sustin si eu.

Cum eliminam riscurile? Aici este marea problema – cel putin pana in acest moment, nu exista studii care sa fi fost acceptate de catre toti cei implicati in proiect, metoda de extragere a aurului pe care RMGC intentioneaza sa o foloseasca fiind vehement contestata de catre organizatiile ecologiste.

Cat castiga statul din afacerea asta?

Dincolo de ingrijorarile legate de mediul inconjurator, mai este o problema – banii care revin statului roman din aceasta afacere. Teoretic, in economia romaneasca ar intra 4 miliarde de dolari (suma ar putea fi mai mare daca luam in considerare noul pret al aurului), din care 1.8 miliarde din dividende, redevente, taxe si impozite, plus 2.2 miliarde reprezentand cheltuielile pe care RMGC le va face in Romania.

Avand in vedere ca acele 2.2 mld dolari reprezinta practic cheltuieli de exploatare (resurse umane, energie electrica, transport, constructii, reactivi pentru procesare, piese de schimb etc) – daca le scadem din cele $10 miliarde cat pot fi incasate din vanzarea aurului si a argintului, ramanem cu un profit net de cel putin 6 miliarde de dolari (am scazut impozitul pe profit si investititiile realizate inainte de inceperea proiectului).

Din acest profit net, doar ~1.2 miliarde vor reveni statului roman (19.3%), iar RMGC va lua “caimacul”, adica $4.5-5 miliarde.

Concluzii

1. Cota de profit (19.3%) si nivelul redeventelor (2%) ar trebui renegociate.

2. Pana nu vom avea un studiu acceptat de toata lumea prin care sa se demonstreze ca mediul inconjurator nu are de suferit, proiectul ar trebui sa ramana on-hold.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro