Rubla, in scadere sensibila, ca efect al revenirii trendului descendent pentru cotatia petrolului si al violentelor din Ucraina
Rubla evolua in scadere sensibila luni, ca efect al revenirii trendului descendent pentru cotatia petrolului si al violentelor din Ucraina, care starnesc temeri legate de noi sanctiuni occidentale impotriva Rusiei, scrie AFP.
In jurul orei 09,20 GMT, dolarul urca la 65,60 ruble fata de 64,23 ruble vineri seara iar euro la 73,74 ruble fata de 72,09 ruble. Moneda ruseasca a pierdut in total 41% din valoarea sa fata de dolar in 2014 si 34% fata de euro.
Pe bursa din Moscova, indicele RTS cadea cu 4,75%.
„Cotatia petrolului este in scadere, in timp ce riscurile geopolitice risca sa revina pe scena in aceasta saptamana”, avand in vedere situatia din Ucraina, au rezumat analistii de la VTB Capital.
Cotatia petrolului, care reprezinta majoritatea veniturilor bugetare ale Rusie, cadea cu aproape 2% la Londra luni dimineata.
Dupa un week-end sangeros in Ucraina, cu 30 de morti in orasul portuar Mariupol, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU a fost convocata luni, precum si o reuniune a sefilor diplomatiilor europene, joi.
Barack Obama a promis „sa creasca presiunea asupra Rusiei”, acuzata de Kiev si Washington ca sustine militar separatistii din estul Ucrainei.
„Nu se mai pune problema de o relaxare a sanctiunilor ci, din contra, se vorbeste de inasprire”, rezuma cotidianul rusesc Kommersant, care cita surse diplomatice americane ce evoca o excludere a Rusiei din sistemul interbancar Swift.
O astfel de decizie, evocata de luni de zile de presa ruseasca, ar plasa Rusia si Statele Unite „in pragul razboiului”, a apreciat vineri, la Davos, Andrei Kostin, directorul general al bancii publice VTB.
Prabusirea monedei nationale a avut ca efect o inflamare a preturilor, rata anuala a inflatiei depasind deja 11%.
Autoritatile rusesti au avertizat ca o cadere a cotatiei petrolului si sanctiuni occidentale s-ar putea traduce printr-o cadere de pana la 5% a PIB-ului in acest an.