Sari direct la conținut

Rudy Giuliani scapă de acuzațiile federale legate de activitățile sale în Ucraina

HotNews.ro
Rudy Giuliani, Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
Rudy Giuliani, Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Fostul avocat al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, nu va fi inculpat pentru activităţile sale de lobbying în Ucraina, aflate în centrul primului proces de destituire a fostului preşedinte, au anunţat luni procurori federali, potrivit Yahoo News și Agerpres.

În aprilie 2021, apartamentul fostului primar al New York-ului a fost obiectul unei percheziţii foarte mediatizate şi unele „aparate electronice” au fost confiscate în cadrul anchetei asupra activităţilor sale în Ucraina.

„Guvernul doreşte să notifice tribunalul că ancheta marelui juriu care a dus la această percheziţie este terminată şi că, pe baza informaţiilor reunite, nicio urmărire penală nu este prevăzută”, i-a transmis în scris procurorul federal Damian Williams judecătorului responsabil de dosar.

Activităţile lui Rudy Giuliani în Ucraina au intrat în atenţia marelui juriu în toamna anului 2019 când Camera Reprezentanţilor l-a pus sub acuzare pe preşedintele republican pentru „abuz de putere”.

Aleşii îi reproşau lui Donald Trump că ar fi condiţionat un ajutor militar Ucrainei de livrarea unor informaţii compromiţătoare despre fiul rivalului său democrat Joe Biden. Iar Rudy Giuliani apăruse ca piesă centrală a presiunilor exercitate asupra Kievului.

Donald Trump a renunțat la serviciile lui Rudy Giuliani

Donald Trump a fost achitat în cele din urmă de Senat, iar Rudy Giuliani a rămas avocatul său personal. Trump l-a concediat însă în luna februarie a anului trecut.

În 2020, el fusese implicat în cruciada miliardarului împotriva rezultatelor alegerilor prezidenţiale, dar nu reuşise să convingă tribunalele de existenţa unor „fraude electorale” masive.

Rudy Giuliani rămâne vizat de o anchetă în statul Georgia cu privire la presiunile exercitate în acest context asupra agenţilor electorali locali.

El este de asemenea subiectul unui proces civil, fiind dat în judecată de Dominion Voting Systems, compania pe care a acuzat-o de fraudarea alegerilor prezidențiale americane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro