Rus, Dancu si Puscas dau tonul in partidul condus de Geoana
Ultimul Congres al PSD a adus intarirea pozitiilor in cadrul partidului a membrilor „Grupului de la Cluj”. Victoriile lui Mircea Geoana si Titus Corlatean echivaleaza cu victoria ardelenilor asupra bucurestenilor care l-au sustinut pe Sorin Oprescu si asupra moldovenilor, care l-au sprijinit in mod constant pe Miron Mitrea.
In prezent, tonul in PSD este dat de Grupul de la Cluj, reprezentat de fostul vicepremier Ioan Rus, de fostul ministru al Informatiilor Publice, Vasile Dancu, si de fostul negociator-sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas. Cel mai important partid al Opozitiei a adoptat regionalizarea promovata de ardelenii social-democrati.
Practic, PSD va experimenta aceasta formula intr-un moment tulbure pe scena politica romaneasca.
In timp ce Coalitia aflata la Putere a intrat in descompunere, Opozitia trece inca prin convulsiile provocate de criza de succesiune declansata de inlaturarea lui Ion Iliescu de la sefia PSD. Demisia lui Sorin Oprescu nu este decat ultima expresie a acestei stari de lucruri.
In acest moment, Mircea Geoana, sprijinit de ardeleni, are toate parghiile la dispozitie pentru a relansa Partidul Social-Democrat. Daca va reusi, el va trebui sa imparta succesul cu Grupul de la Cluj.
In acest caz, eventualul premier desemnat de ipoteticul presedinte al Romaniei, Mircea Geoana, ar urma sa provina din randul ar-delenilor social-democrati.
Daca, insa, Geoana va duce in esec ofensiva politica declansata de PSD in aceste zile, formatiunea ar putea trece din categoria partidelor mari in cea a partidelor medii, ceea ce ar insemna ca social-democratii vor trebui sa inceapa sa isi caute aliati in tentativa de a reveni la Putere.
Corlatean, in postul-cheie
Tema regionalizarii este incurajata si de alegerea ardeleanului Titus Corlatean in functia de secretar general. Un deputat de Brasov ii succede fostului ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, nascut in Sighisoara, in aceasta functie-cheie.
Numai ca Mitrea nu mai era perceput de multa vreme drept exponent al ardelenilor din PSD, pe cand Corlatean a incercat sa dezvolte relatii bune in special cu filialele social-democrate din Transilvania si Banat.
De asemenea, PSD incearca un pariu istoric. Victoria „Grupului de la Cluj” in alegerile interne ar pu-tea fi o prefata pentru alegerile an-ticipate. Daca si in acestea ardelenii din PSD vor obtine victoria, Transilvania ar putea balansa pentru o lunga perioada de timp din partea dreapta spre partea stanga a spectrului politic.