Sari direct la conținut

Rusalii 2024. Când pică sărbătoarea. Românii vor mai avea o minivacanță

HotNews.ro
Calendar 2024, Foto: Pavel Muravev / Dreamstime.com
Calendar 2024, Foto: Pavel Muravev / Dreamstime.com

În acest an, Rusaliile ortodoxe se sărbătoresc în 23 și 24 iunie, când se marchează 50 de zile de la Paște. Potrivit Codului Muncii, prima și a doua zi a Rusaliilor ortodoxe sunt zile libere.

Pentru că Paștele catolic și cel ortodox nu se sărbătoresc în fiecare an la aceeași dată, și Rusaliile catolice și Rusaliile ortodoxe se sărbătoresc la date diferite.

Rusaliile catolice au fost în 19 mai, iar Rusaliile ortodoxe, în 23 iunie și 24 iunie . Potrivit Codului Muncii, prima și a doua zi a Rusaliilor ortodoxe sunt zile libere în 2024. Cum 23 iunie ică duminică, va fi zi liberă luni, 24 iunie.

Guvernul a decis ca în 2024 pentru bugetari să fie libere și zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie, în condițiile în care acestea se află între zile de sărbătoare legală, în care nu se lucrează, și weekenduri. Astfel, următoarea minivacanță va fi în luna august: 16 august pică într-o zi de vineri, imediat după sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) care este joi. Împreună cu weekendul rezultă o minivacanță de 4 zile.

Ce zile libere legale mai sunt până la finalul anului 2024:

23 iunie – Rusaliile (duminică)
24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi)
30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)
25 decembrie – Crăciunul (miercuri)
26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi)

Zilele libere legale se aplică tuturor românilor, însă pentru angajații din sectorul bugetar Guvernul decide dacă acordă zile suplimentare libere pentru a face punte între o sărăbătoare legală și un weekend.

INTERVIURILE HotNews.ro