Rusia a recunoscut oficial că trimite din nou pe front prizonierii eliberați, fapt ce contravine Convenției de la Geneva
Ministerul Apărării a recunoscut oficial că trimite din nou pe front prizonierii eliberați într-un răspuns oferit avocatului a doi soldați ruși care au fost capturați de ucraineni în iunie 2023, eliberați după opt luni și trimiși din nou să lupte pe front, potrivit portalului independent de presă rus, istories.media.news. Convenția de la Geneva interzice în mod clar utilizarea foștilor prizonieri de război în luptă.
Cei doi soldați ruși Vasili Grigoriev și Dmitri Davydov au fost capturați de forțele ucrainene în iunie 2023, lângă regiunea Belgorod din Rusia. După opt luni de captivitate, ei au fost eliberați. Apoi, aceștia au fost întorși pe front. Însă soldații au evadat din tranșee și s-au predat la procuratura militară.
În timpul anchetei deschise în acest caz de autoritățile ruse, cei doi au fost repartizați la o unitate militară din regiunea Moscova. Acolo, Davydov a murit de „stop cardiac brusc” la trei zile după ce a contactat procuratura militară, scrie portalul independent de presă rus.
Vasili Grigoriev a contestat decizia ministerului rus al Apărării de a-l trimite pe front după întoarcerea din captivitate în Ucraina. În octombrie, ministerul a refuzat să îl elibereze din serviciul militar, a declarat avocatul său, Maksim Grebenyuk.
Răspunsul oficial al ministerul Apărării rus pentru avocatul lui Grigoriev a fost făcut public de acesta pe Telegram:
„Acest militar continuă să îndeplinească serviciul militar în conformitate cu alineatul 2 al articolului 1 din Legea Federală nr. 53-F3 din 28 martie 1998 „Despre datoria militară și serviciul militar”; Lista temeiurilor pentru concedierea din serviciul militar este stabilită prin Decretul Președintelui Federației Ruse din 21 septembrie 2022 nr. 647″.
Articolul I, punct. 2, menționat de ministerul rus, prevede:
„În perioada mobilizării, în perioada stării de război și în timpul războiului, obligația militară a cetățenilor este determinată de legile constituționale federale, legile federale și alte acte normative ale Federației Ruse și include, de asemenea:
- recrutarea pentru serviciul militar în perioada mobilizării, în perioada stării de război și în timpul războiului;
- prestarea serviciului militar în perioada mobilizării, în perioada stării de război și în timpul războiului;
- instruirea militară în perioada stării de război și în timpul războiului”.
Practic, răspunsul ministerului rus recunoaște că încalcă Convenția de la Geneva care interzice în mod direct utilizarea foștilor prizonieri de război în luptă (articolul 117 din Convenția de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război).
Cu toate acestea, documentul nu stipulează posibilitatea schimburilor de prizonieri înainte de încheierea operațiunilor de luptă, iar ministerul rus profită de acest lucru.
Potrivit departamentului rus, cazul lui Grigoriev nu corespunde niciunei categorii de prizonieri care fac obiectul „repatrierii directe” (articolul 110) înainte de sfârșitul războiului.Prin urmare, potrivit autorităților din Rusia, dispozițiile Convenției de la Geneva nu se aplică prizonierilor ruși eliberați.
De asemenea, ministerul rus al Apărării se referă la decretul lui Putin „cu privire la mobilizarea parțială” – în acesta, întoarcerea din captivitate nu este menționată ca un motiv de concediere din serviciu.