Sari direct la conținut

Rusia amenință că va desfășura noi arme nucleare, mai ales într-o regiune care „a atras atenția nesănătoasă a oponenților noștri”

HotNews.ro
Rachetă nucleară strategică a Rusiei la parada militară de la Moscova, Foto: Vlad Karkov / Zuma Press / Profimedia
Rachetă nucleară strategică a Rusiei la parada militară de la Moscova, Foto: Vlad Karkov / Zuma Press / Profimedia

Rusia nu exclude noi amplasamente cu rachete nucleare ca răspuns la planificata staționare de arme convenționale cu rază lungă de acțiune americane în Germania, a declarat joi ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov.

Ryabkov a spus că apărarea regiunii Kaliningrad a Rusiei, care este prinsă între Polonia și Lituania, membre NATO, reprezintă un obiectiv special, potrivit agenției Interfax, preluată de Reuters.

„Nu exclud nicio opțiune”, a răspuns el jurnaliștilor când i s-a cerut să comenteze planurile americane de desfășurare de rachete.

Reacția sa vine după ce Statele Unite au anunțat săptămâna trecută că vor începe din 2026 desfășurarea în Germania de sisteme cu rachete SM-6, Tomahawk și noi rachete hipersonice, pentru a-și demonstra angajamentul față de NATO și apărarea europeană.

Vladimir Putin a spus luna trecută că Rusia va relua producția de rachete terestre cu rază scurtă și intermediară și va decide unde să le amplaseze dacă va fi necesar. Majoritatea sistemelor de rachete ale Rusiei sunt capabile să fie echipate atât cu focoase convenționale cât și nucleare.

Sugerează ca amplasament o regiune care „a atras atenția nesănătoasă a oponenților noștri”

Ryabkov a spus că Rusia va alege dintr-o largă gamă de opțiuni pentru a elabora cel mai eficient răspuns la decizia SUA, inclusiv în ceea ce privește costurile.

El a declarat că Kaliningrad, cea mai vestică parte a Rusiei care este izolată de restul țării, „a atras de mult timp atenția nesănătoasă a oponenților noștri”.

„Kaliningrad nu este o excepție în ceea ce privește hotărârea noastră de 100% de a face tot ce este necesar pentru a-i respinge pe cei care ar putea avea planuri agresive și care încearcă să ne provoace să luăm anumite măsuri care nu sunt de dorit pentru nimeni și sunt pline de complicații suplimentare”, a spus Ryabkov.

Rachetele pe care Rusia și Statele Unite intenționează să le desfășoare sunt arme terestre cu rază intermediară de acțiune care au fost interzise în temeiul unui tratat americano-sovietic din 1987. Statele Unite au părăsit tratatul în 2019, acuzând Rusia de încălcări pe care Moscova le-a negat.

Ce ar însemna desfășurarea de arme nucleare în Kaliningrad

Experții în securitate spun că desfășurările planificate fac parte dintr-o cursă a înarmării care se adaugă la o gamă deja complexă de amenințări într-o perioadă de tensiuni acute legate de războiul din Ucraina.

O desfășurare rusă de rachete nucleare în Kaliningrad ar trimite un semnal puternic Occidentului, din cauza apropierii față de țările NATO.

Însă Andrey Baklitskiy, expert în controlul armelor în cadrul Institutului Națiunilor Unite pentru Cercetare în domeniul Dezarmării, a declarat că lansatoarele de rachete rusești din Kaliningrad ar fi probabil vizibile „în fiecare secundă” pentru serviciile de informații și supraveghere ale NATO.

El a spus că Rusia ar putea, de asemenea, să desfășoare rachete în regiunile Moscova sau Leningrad sau în Chukotka, în estul îndepărtat, de unde ar putea avea în raza de acțiune Alaska sau chiar California.

INTERVIURILE HotNews.ro