Sari direct la conținut

Rusia afișează un aer de superioritate și amenință cu „mișcări de retorsiune”, după ce a aflat că mai multe state UE i-au luat în vizor „flota-fantomă” din Marea Baltică

HotNews.ro
Rusia afișează un aer de superioritate și amenință cu „mișcări de retorsiune”, după ce a aflat că mai multe state UE i-au luat în vizor „flota-fantomă” din Marea Baltică
Petrolierul Eagle S, înmatriculat în Insulele Cook, a ancorat în apropierea portului Kilpilahti din Porvoo, Finlanda, în Golful Finlandei, pe 26 ianuarie 2025. Petrolierul este suspectat de întreruperea cablului electric Finlanda-Estonia Estlink 2 și, de asemenea, petrolierul este suspectat că face parte din așa-numita flotă fantomă a Rusiei. FOTO: Heikki Saukkomaa / imago stock and people / Profimedia

Moscova afirmă, după ce publicația de la Bruxelles Politico a consultat noile planuri ale Uniunii Europene (UE), că orice mișcare de a pune mâna pe navele sale exportatoare de petrol riscă să fie considerată un atac împotriva țării.

Rusia a amenințat cu represalii în cazul în care UE va da curs noilor propuneri pentru confiscarea mai multor petroliere din Marea Baltică suspectate de legături cu Moscova, avertizând că va considera orice sechestru drept un atac.

Alexei Juravlev, vicepreședintele comisiei parlamentare de apărare a Rusiei, a declarat luni că „orice atac asupra transportatorilor noștri poate fi considerat un atac asupra teritoriului nostru, chiar dacă nava este sub pavilion străin”.

Reacția sa a venit după ce Politico a dezvăluit că țări precum Finlanda, Lituania, Estonia și Letonia iau în considerare noi mecanisme juridice pentru a reține mai multe nave din așa-numita „flotă-fantomă” a Moscovei – nave învechite cu proprietate obscură și asigurare necunoscută.

Aceste țări sunt din ce în ce mai frustrate de faptul că Rusia folosește aceste petroliere vechi pentru a se sustrage sancțiunilor occidentale menite să reducă veniturile Moscovei obținute din petrol și să îi golească „tezaurul” de război. Exporturile de petrol și gaze reprezintă aproape jumătate din veniturile fiscale totale ale Kremlinului și sunt esențiale pentru finanțarea războiului din Ucraina.

Juravlev, liderul partidului naționalist Rodina, a spus că orice mișcare de confiscare a petrolierelor ar determina, de asemenea, „măsuri de retorsiune” din partea Moscovei, care pot include „abordarea navelor occidentale în Marea Baltică, dar și măsuri active din partea flotei noastre baltice, care cu siguranță nu se compară cu gama de mici ambarcațiuni a țărilor baltice”.

Între timp, Ucraina a lăudat propunerile acestor state, care au primit un nou impuls după ce Finlanda a confiscat o navă a flotei-fantomă ruse în decembrie, suspectând-o de sabotarea mai multor cabluri din Marea Baltică.

Andrii Yermak, care conduce biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat luni că noile inițiative sunt „foarte importante acum, deoarece fiecare zi de logistică perturbată afectează grav capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul”.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro