Sari direct la conținut

Rusia dezvăluie motivul unui apel telefonic misterios făcut către SUA luna trecută, cu privire la războiul din Ucraina

HotNews.ro
Rusia dezvăluie motivul unui apel telefonic misterios făcut către SUA luna trecută, cu privire la războiul din Ucraina
Vladimir Putin la Ziua Marinei. FOTO: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Moscova a avut suspiciuni că Ucraina plănuia să atace Rusia în timpul paradei de Ziua Marinei la care a participat președintele Vladimir Putin, luna trecută, așa că oficialii ruși au contactat Washingtonul cu privire la aceste îngrijorări, a relatat televiziunea de stat rusă, citată de Reuters.

Oficialii ruși s-au temut că un complot ucrainean ar putea viza ceremoniile de Ziua Marinei, care au avut loc pe 28 iulie în Rusia. Președintele Vladimir Putin a participat la o astfel de ceremonie la Sankt Petersburg.

Televiziunea de stat l-a citat pe ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, care a declarat că îngrijorările au fost atât de mari cu privire la presupusul atac, încât ministrul apărării Andrei Belousov l-a contactat pe secretarul american al apărării Lloyd Austin cu privire la suspiciuni.

Televiziunea rusă a precizat că detaliile acestei chestiuni sunt secret de stat și nu a oferit alte informații. Reuters precizează că informația nu a putut fi verificată independent.

New York Times a relatat însă la sfârșitul lunii trecute că Austin a primit într-adevăr un apel de la Belousov pe 12 iulie cu privire la o operațiune ucraineană misterioasă planificată împotriva Rusiei. Moscova considera că această operațiune avea aprobarea Statelor Unite.

Cotidianul american a citat doi oficiali americani neidentificați care au declarat că oficialii Pentagonului au fost surprinși de acuzația Rusiei și că nu aveau cunoștință de vreo astfel de misiune ucraineană.

Cu toate acestea, îngrijorările Rusiei au fost suficient de serioase pentru ca Washingtonul să contacteze Ucraina și să avertizeze Kievul că, dacă plănuiește o astfel de operațiune, atunci nu ar trebui să o pună în aplicare.

Temerile SUA

În ciuda dependenței Ucrainei de Statele Unite pentru sprijin militar, de informații și diplomatic, oficialii de la Kiev nu au fost întotdeauna transparenți cu omologii lor americani cu privire la operațiunile lor militare, în special cele împotriva țintelor ruse din spatele liniei frontului.

Unele operațiuni de acest gen, scrie New York Times, i-au frustrat pe oficialii americani, care consideră că ele nu au ajutat poziția Ucrainei pe câmpul de luptă, riscând în schimb să îi îndepărteze pe aliații europeni și să extindă războiul.

În ultimii doi ani, operațiunile care au neliniștit Statele Unite au inclus un atac asupra unei baze aeriene ruse de pe coasta de vest a Crimeei, un atac cu bombă care a distrus o parte a podului din strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia de Crimeea, și atacuri cu drone în interiorul Rusiei.

Vladimir Putin a spus că aceste lovituri sunt „atacuri teroriste”, iar Kremlinul le folosește ca dovezi pentru a susține afirmația falsă a președintelui Rusiei că invazia sa din Ucraina este de fapt un război defensiv. În ciuda dezmințirilor americane, oficialii ruși insistă public că astfel de lovituri nu ar putea avea loc fără aprobarea și sprijinul SUA.

Cererea Rusiei, avertismentul SUA

Imediat după convorbirea din iulie, Ministerul rus al Apărării a evitat să dezvăluie întregul conținut al discuției, declarând doar că Austin și Belousov „au făcut schimb de opinii cu privire la situația din Ucraina”.

De asemenea, ministerul rus a adăugat că Belousov „a subliniat pericolul unei noi escaladări a situației în legătură cu furnizarea continuă de arme americane forțelor armate ale Ucrainei”.

Dar doi oficiali familiarizați cu convorbirea au declarat că Austin l-a avertizat, de asemenea, pe omologul său rus să nu amenințe trupele americane din Europa, pe fondul tensiunilor în creștere din Ucraina.

Dezvăluirile privind subiectul sensibil al convorbirii dintre cei doi miniștri au ilustrat modul în care Statele Unite încearcă, în spatele scenei, să gestioneze riscurile de escaladare a conflictului din Ucraina, a scris New York Times.

Aproximativ patru zile mai târziu, oficialii americani din domeniul apărării au ridicat nivelul de alertă de securitate la bazele militare din Europa, în semn de răspuns la amenințările vagi din partea Kremlinului cu privire la utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rus.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro