Sari direct la conținut

Rusia extinde ancheta privind moartea lui Aleksei Navalnîi. Inițial, procurorii au refuzat să deschidă dosar penal

HotNews.ro
Alexei Navalnii, Foto: Pavel Golovkin / AP - The Associated Press / Profimedia
Alexei Navalnii, Foto: Pavel Golovkin / AP - The Associated Press / Profimedia

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în 16 februarie într-o închisoare din Siberia cunoscută ca „Lupul polar” în circumstanțe neelucidate. Procurorii din districtul Yamal-Nenets, unde este situată închisoarea, au refuzat inițial deschiderea unei anchete, dar decizia a fost întoarsă de procurorii regionali. Marți, aliații lui Navalnîi au anunțat că autoritățile au decis să extindă ancheta preliminară, potrivit The Moscow Times.

Navalnîi executa o pedeaspă de 19 ani de închisoare pentru „terorism”. După deces, procurorii locali au spus că decesul a survenit în urma bolilor de care suferă și nu din cauza unei activități criminale, motiv pentru care nu deschid dosar penal.

Cu toate acestea, procurorii regionali au anulat această decizie pe 16 august și au solicitat continuarea anchetei, potrivit unei scrisori adresate avocatului lui Navalnîi, Vasily Dubkov, datată 30 august.

„Acest lucru nu înseamnă că va fi deschis un dosar penal, ci doar că ancheta va continua”, a declarat Ivan Zhdanov, un vechi aliat al lui Navalnîi care trăiește în exil. El a sugerat că autoritățile ruse ar putea încerca să reformuleze circumstanțele morții activistului sau să prelungească ancheta pe termen nelimitat.

Mai mult de 180 de medici ruși au semnat luna trecută o scrisoare deschisă prin care solicitau anchetatorilor federali să pună sub acuzare personalul închisorii pentru neglijență în legătură cu moartea lui Navalnîi și îl acuzau pe președintele Vladimir Putin că a ignorat avertismentele cu privire la condițiile de detenție ale lui Navalnîi, care puneau viața în pericol.

INTERVIURILE HotNews.ro