Sari direct la conținut

„Rusia nu va permite”: Putin vede o „provocare periculoasă” în declaraţiile lui Zelenski

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Pavel Bednyakov / AP / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Pavel Bednyakov / AP / Profimedia

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat vineri drept o „provocare periculoasă” declaraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a sugerat în urmp cu o zi, la Bruxelles, că Ucraina ar putea încerca să dobândească arma nucleară.

„Este vorba despre o provocare periculoasă. Orice măsură în această direcţie va antrena o reacţie corespunzătoare”, a avertizat Vladimir Putin în cursul unei întâlniri cu jurnalişti străini, relatează AFP.

El a spus că „nu ştie” dacă Ucraina este capabilă să conceapă o armă nucleară, dar a estimat totodată că „acest lucru nu este dificil în lumea modernă”.

„Pot spune imediat că Rusia nu va permite în nicio circumstanţă ca aceasta să se producă”, a avertizat șeful statului rus.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat joi, într-un discurs la Bruxelles, că țara sa ar putea încerca să obţină arma nucleară pentru a ajunge la o formă de descurajare în faţa Moscovei dacă nu va obţine accederea în NATO.

„Fie Ucraina dispune de arme nucleare, care îi vor servi ca protecţie, fie ea trebuie să facă parte dintr-un fel de alianţă”, a afirmat Zelesnski. „Nu cunoaştem o altă alianţă la fel de eficientă” ca NATO, a transmis el.

După prăbușirea URSS, Ucraina a acceptat să predea Rusiei armele nucleare sovietice stocate pe teritoriul său, în cadrul unui acord încheiat în 1994 și cunoscut sub numele de Memorandumul de la Budapesta.


INTERVIURILE HotNews.ro