Sari direct la conținut

Rusia pregătește un nou atac asupra Kievului – Zalujnîi / Analiza la rece a comandantului forțelor armate ucrainene

HotNews.ro
Valeri Zalujnîi, Foto: Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia
Valeri Zalujnîi, Foto: Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia

​Șeful forțelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, crede că Rusia va încerca din nou să captureze Kievul, după ce atacul său anterior a fost respins la începutul acestui an.

Într-un interviu The Economist, generalul Valeri Zalujnîi a spus că încearcă să se pregătească pentru că, crede el, forțele ruse vor încerca încă o dată să cucerească orașul Kiev, posibil în februarie sau martie.

Rusia plănuiește o nouă ofensivă majoră la începutul anului 2023

Întrebat despre mobilizarea Rusiei a 300.000 de rezerviști și foști soldați, el a spus că aceasta a funcționat.

  • „S-ar putea să nu fie atât de bine echipate, dar încă reprezintă o problemă pentru noi. Estimăm că au o rezervă de 1,2 milioane până la 1,5 milioane de oameni… Rușii pregătesc aproximativ 200.000 de trupe noi. Nu mă îndoiesc că vor încerca din nou să cucerească Kievul”, a spus Zalijnîi, potrivit The Guardian.
  • „Nu este adevărat că problemele lor sunt atât de îngrozitoare încât acești oameni nu vor lupta. Ei vor. Un țar le spune să meargă la război, iar ei merg la război”, a subliniat generalul ucrainean.

Generalul, în vârstă de 49 de ani, a făcut o comparație cu cel de-Al Doilea Război Mondial și a spus că „undeva dincolo de Urali, ei pregătesc noi resurse”.

  • „După calculele mele, trebuie să fi adunat resurse timp de trei ani și jumătate sau patru ani: oameni, echipamente, muniție. Cred că au avut resurse pentru a-și atinge obiectivele în trei luni. Faptul că au epuizat aceste resurse și și-au irosit potențialul fără să obțină practic niciun rezultat, arată că și-au ales incorect poziția. Acum trebuie să se gândească din nou la cum să iasă din această situație.
  • „Deci, cel mai probabil, ei caută modalități de a opri [luptele] și de a obține o pauză prin orice mijloace: bombardarea civililor, lăsându-ne soțiile și copiii să moară de frig. Au nevoie de timp pentru un singur scop: au nevoie de timp pentru a aduna resurse și a crea un nou potențial, astfel încât să poată continua să-și împlinească obiectivele.
  • „După părerea mea, nu sunt un expert în energie, dar mi se pare că suntem la limită. Echilibrul este instabil. Și dacă [rețeaua electrică] este distrusă… atunci soțiile și copiii soldaților încep să înghețe. Și un astfel de scenariu este posibil. În ce fel de dispoziție vor fi luptătorii, vă puteți imagina? Fără apă, lumină și căldură, putem vorbi despre pregătirea rezervelor pentru a continua lupta?”
  • În ianuarie, dar cel mai probabil în primăvară, Federația Rusă poate începe o ofensivă majoră din Donbas în est, din sud sau chiar din Belarus, potrivit acestuia.

De asemenea, într-un interviu acordat The Guardian, ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a declarat că, deși Ucraina a fost acum capabilă să se apere cu succes împotriva atacurilor cu rachete ale Rusiei care vizează infrastructura cheie, inclusiv rețeaua energetică, au apărut dovezi că Kremlinul pregătește o nouă ofensivă amplă.

Mesajele oficialilor ucraineni par să facă parte dintr-un efort amplu, coordonat, de a avertiza împotriva blazării aliaților occidentali și de a evidenția amenințarea continuă pe care Rusia o reprezintă.

„Ucraina are oameni, dar are nevoie de arme”

Zalujnîi a spus că generalii au stabilit de câte tancuri, artilerie și soldați au nevoie pentru a respinge un alt efort concertat al trupelor ruse. Potrivit acestuia, comandanții ruși au dus soldații dincolo de raza de acțiune a sistemelor HIMARS fabricate în SUA și că Ucraina nu are o rază mai mare de acțiune.

Astfel, dacă, potrivit lui Zalijnîi, armata ucraineană are suficienți oameni, are nevoie de mai multe arme.

  • „Avem destui oameni și văd clar ce am. Am destul. Nu am nevoie de alte sute de mii.
  • „Avem nevoie de tancuri, avem nevoie de vehicule blindate, vehicule de luptă de infanterie. Și avem nevoie de muniție…”, a spus Zalujnîii întrebat dacă Ucraina are nevoie de un nou val de mobilizare, potrivit Ukrainska Pravda.

Rusia vrea un război de lungă durată

Totodată, generalul de brigadă Oleksii Gromov a declarat joi că Rusia încearcă să transforme războiul din Ucraina într-o confruntare militară de lungă durată și antrenează noi soldați pe teritoriul Belarusului, transmite Reuters.

  • „Kremlinul … încearcă să transforme conflictul într-o confruntare armată prelungită”, a declarat Gromov.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a avertizat, în cadrul aceleiași ședințe de informare, să nu se permită instalarea delăsarea după recentele eșecuri militare ruse.

  • „Noi și lumea nu ar trebui să ne relaxăm, pentru că scopul final al Federației Ruse este cucerirea întregii Ucrainei, iar apoi poate merge mai departe”.

Oficialii ucraineni au descris Kremlinul ca fiind disperat să inverseze recentele eșecuri militare – care au inclus o retragere din orașul Herson după luni de ocupație – și să obțină victorii pentru a justifica războiul în fața publicului rus.

Kremlinul nu a definit niciodată pe deplin obiectivele invaziei sale din 24 februarie, despre care a spus că are scopul parțial de a proteja vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei.

Personalul militar al Ucrainei a spus că Moscova se concentrează în prezent pe orașele din est, Bahmut și Avdiivka, dar că forțele ruse bombardează zilnic Herson și încearcă să obțină un punct de sprijin mai puternic în regiunea Zaporojie, în sud-est Ucrainei.

Rusia, care a atacat și infrastructura energetică a Ucrainei, a exclus o încetare a focului de Crăciun. Gromov a respins și el posibilitatea unei încetări a focului în perioada festivă de Anul Nou.

  • „Va exista o încetare totală a focului doar atunci când nici un singur ocupant nu va rămâne pe pământul nostru”, a spus el.

Gromov a spus că Rusia și-a consolidat de la jumătatea lunii octombrie prezența militară în Belarus, unde antrena noi unități și restabilește capacitatea de luptă a vechilor unități și a redistribuit avioane militare pe teritoriul aliatului său.

Deși Zalujnîi vede atacul dinspre Belarus ca fiind posibil, Gromov spune că probabilitatea unui astfel de atac rusesc „rămâne scăzută”.

„Acest lucru indică în primul rând că inamicul își construiește posibilitățile de a lansa lovituri aeriene pe teritoriul Ucrainei”, a spus el, dar a adăugat că probabilitatea unui atac rusesc din Belarus „rămâne scăzută”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro