Sari direct la conținut

FSB-ul rus pune sub acuzare încă doi jurnaliști pentru că au relatat din Kursk. Mâine, HotNews prezintă un videoreportaj realizat în Kursk de corespondentul său, jurnalistul Mircea Barbu

HotNews.ro
FSB-ul rus pune sub acuzare încă doi jurnaliști pentru că au relatat din Kursk. Mâine, HotNews prezintă un videoreportaj realizat în Kursk de corespondentul său, jurnalistul Mircea Barbu
Jurnaliștii sunt acuzați că au relatat din Sudja, oraș din regiunea Kursk cucerit de forțele ucrainene Foto: KIRILL CHUBOTIN / Sipa Press / Profimedia

În a treia săptămână a incursiunii trupelor Kievului în Rusia, reporterul HotNews a însoțit militarii ucraineni în teritoriile ocupate din Kursk, pentru un reportaj din cea mai acută zonă a conflictului. 

Prezența jurnaliștilor străini în zona din Rusia unde armata ucraineană a pătruns a iritat conducerea de la Kremlin. Jurnaliștii Connolly Nicholas Simon de la Deutsche Welle și Natalia Viktorovna Nagornaya de la televiziunea ucraineană 1+1 au fost puși sub acuzare de către serviciul de securitate rus FSB pentru că au intrat ilegal pe teritoriul rus, relatează Interfax și Reuters.

Cei doi au fost puși sub acuzare după ce au relatat din orașul Sudja din regiunea Kursk, în timpul incursiunii ucrainene.

„FSB a deschis și investighează cauze penale (…) împotriva jurnalistului corporației germane de televiziune și radiodifuziune Deutsche Welle Connolly Nicholas Simon și corespondentului canalului ucrainean de televiziune 1+1 Natalia Viktorovna Nagornaya, care au trecut ilegal frontiera de stat a Federației Ruse și au efectuat filmări video în zona așezării Sudja din regiunea Kursk”, a transmis instituția.

Pedeapsa maximă prevăzută de articolul privind trecerea ilegală a frontierei de stat prevede închisoare de până la 5 ani.

În prezent, FSB a inițiat proceduri penale împotriva a cel puțin șapte jurnaliști străini care au relatat din Kursk.

Anterior, FSB a anunțat inițierea unui dosar penal împotriva jurnaliștilor italieni Simoni Traini și Stefani Battistini,pentru trecerea ilegală a frontierei. Ulterior, Ministerul rus de Externe a transmis un protest ambasadorului italian Cecilia Piccioni în legătură cu aceste evenimente.

Săptămâna trecută, un dosar penal similar a fost deschis împotriva corespondentului CNN Nick Paton Walsh și a corespondenților ucraineni Olesia Borovik și Diana Butsko.

Toți au filmat reportaje în Sudjha, în regiunea Kursk, în momentul în care acolo se aflau militari ucraineni.

HotNews va publica mâine un video-reportaj realizat de jurnalistul Mircea Barbu, jurnalist freelancer care este corespondentul HotNews în Ucraina. Reportajul este realizat exact la Sudja din Kursk, orașul unde au fost și ceilalți ziariști.

INTERVIURILE HotNews.ro