Sari direct la conținut

Rusia şi Ucraina au făcut un schimb de preoţi luați prizonieri

HotNews.ro
Rusia şi Ucraina au făcut un schimb de preoţi luați prizonieri
Biserică de la periferia Kievului, după bombardamentele rusești (Foto: Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Rusia şi Ucraina au anunţat sâmbătă că au efectuat un schimb de prizonieri care a implicat mai mulţi preoţi, un rar transfer de civili care vine după un schimb de zeci de soldaţi la începutul acestei săptămâni, relatează AFP.

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, doi preoţi greco-catolici ucraineni, luaţi prizonieri în oraşul Berdiansk ocupat de ruși, au fost returnaţi Ucrainei în urma medierii Vaticanului.

„Bohdan Heleta şi Ivan Leviţky au slujit în Berdiansk, în parohia Nașterea Maicii Domnului a Bisericii Greco-Catolice Ucrainene”, a declarat Zelenski, care a precizat că aceşti doi preoţi au fost luaţi prizonieri de Rusia în noiembrie 2022.

Rusia a anunţat la rândul său că un înalt reprezentant al clerului ortodox ucrainean, mitropolitul Ionafan, precum și alţi doi preoţi, au fost predați Moscovei.

Mitropolitul Ionafan a fost condamnat în august 2023 la cinci ani de închisoare în Ucraina, fiind acuzat că a justificat invazia Rusiei în țară.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, apropiată Patriarhiei Moscovei, se află sub presiunea autorităţilor de la Kiev, deşi spune că a rupt oficial legăturile cu Rusia după lansarea invaziei pe scară largă.

În Rusia însă, patriarhul Kirill a justificat în nenumărate rânduri invazia, acordând sprijinul său Kremlinului.

Rusia și Ucraina au efectuat deja, la începutul acestei săptămâni, un schimb de câte 90 prizonieri de război de fiecare parte, transferul fiind realizat în urma medierii Emiratelor Arabe Unite.

____

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro