Sari direct la conținut

Rusia susține că experții săi militari au identificat racheta căzută în Polonia

HotNews.ro
Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și ministrul belarus al apărării Viktor Khrenin, Foto: Maksim Gucheck / Sputnik / Profimedia
Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și ministrul belarus al apărării Viktor Khrenin, Foto: Maksim Gucheck / Sputnik / Profimedia

Ministerul rus al Apărării afirmă că experții săi au identificat rămășițele rachetei care a căzut marți seara în Polonia, ucigând două persoane, și că incidentul a reprezentat o provocare „deliberată”, relatează The Guardian.

„Fotografiile publicate în seara zilei de 15 noiembrie în Polonia cu rămășițele găsite în satul Przewodow au fost identificate fără echivoc de către specialiștii industriei de Apărare ruse ca fiind elemente ale sistemului de ghidare a sistemului de apărare aeriană S-300 a forțelor aeriene ucrainene”, a declarat ministerul Apărării de la Moscova, citat de Reuters.

Conducerea militară de la Moscova a negat încă de marți seara orice implicare în incident, susținând că acesta a reprezentat o „provocare” și că forțele sale nu au lansat rachete în zona de graniță dintre Ucraina și Polonia.

„Declaraţiile presei şi ale oficialilor polonezi despre presupusele căderi de rachete ‘ruseşti’ lângă Przewodow sunt o provocare deliberată pentru a escalada situaţia. Niciun obiectiv din apropierea frontierei de stat ucraineano-poloneze nu a fost lovit de armele ruseşti”, a declarat ieri seară Ministerul Apărării de la Moscova.

O sursă din cadrul NATO a declarat miercuri dimineața pentru agenția de presă Reuters că președintele american Joe Biden i-a informat pe aliați că explozia care a provocat două victime în Polonia a fost cauzată de o rachetă antiaeriană a forțelor armate ucrainene.

Ucraina acuză Rusia de lansarea atacurilor cu rachete asupra orașelor sale

Anterior, agenția Associated Press a scris de asemenea pe baza declarațiilor oferite de 3 surse sub condiția anonimității că racheta care a ajuns în Polonia a fost lansată de forţele ucrainene asupra uneia ruseşti.

Ucraina a răspuns la aceste afirmații bazate pe informații preliminare, susținând că orice astfel de incident este responsabilitatea Rusiei, țara care a declanșat războiul și lansează rachete împotriva orașelor sale.

„După părerea mea, este necesar să aderăm la o singură logică. Războiul a început și este purtat de Rusia. Rusia atacă masiv Ucraina cu rachete de croazieră”, a declarat miercuri dimineața consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

„Rusia a transformat partea de est a continentului european într-un câmp de luptă imprevizibil. Intenție, mijloace de execuție, riscuri, escaladare – toate acestea sunt doar din Rusia. Și nu poate exista altă explicație pentru niciun incident cu rachete”, a mai spus consilierul președintelui Volodimir Zelenski.

Urmărește ultimele evoluții din a 266-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro