Sari direct la conținut

Rusia va folosi sisteme de rachete la instalațiile de petrol și gaze, pentru a le apăra de atacurile ucrainene

HotNews.ro
Atac cu drone ucrainene asupra rafinăriei Rosneft din Tuapse, în sudul Rusiei, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Atac cu drone ucrainene asupra rafinăriei Rosneft din Tuapse, în sudul Rusiei, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Un reprezentant al guvernului de la Moscova a anunțat marți că Rusia va folosi sisteme antiaeriene Pantsir pentru a-și proteja rafinăriile și depozitele de hidrocarburi, ca urmare a unui val de atacuri cu drone ucrainene, care au afectat serios producția în ultimele zile, scrie Reuters.

„Lucrăm împreună, inclusiv cu colegii din Garda Națională Rusă, pentru a instala sisteme de protecție precum Pantsir”, a declarat Artiom Verhov, directorul departamentului pentru dezvoltarea industriei gazelor din cadrul Ministerului Energiei.

Este un semn că loviturile ucrainene executate adânc în interiorul teritoriilor ruse a început să aibă un efect tot mai puternic.

Confruntat cu o criză de muniție și forță de luptă, Kievul a intensificat atacurile asupra infrastructurii petroliere rusești de la începutul anului, lovind numeroase rafinării mari de petrol în încercarea de a paraliza armata rusă și de a-i frâna progresele.

Calculele Reuters au arătat că în primul trimestru al anului, loviturile ucrainene au redus capacitatea de rafinare petrolieră rusă cu aproximativ 4,6 milioane de tone (370.500 de barili pe zi), adică aproximativ 7% din total.

Atacuri tot mai eficiente

Situația a devenit mai complicată recent.

Săptămâna trecută, dronele ucrainene cu rază lungă de acțiune au atacat cu succes cel puțin șapte rafinării de petrol din Rusia, deși blogurile militare rusești au spus că ar fi vorba mai degrabă de nouă.

Iar unele estimări privind pagubele sunt chiar mai mari decât cele anterioare. Mai exact, în doar două zile, loviturile cu drone ar fi oprit activitatea la instalații care reprezintă 12% din capacitatea de rafinare de petrol a Rusiei, potrivit Bloomberg

Ultimele lovituri au demonstrat și un salt calitativ al tehnologiei ucrainene care i-a surprins atât pe analiștii ucraineni, cât și pe cei ruși din domeniul apărării. O parte esențială a puzzle-ului, a observat pe 16 martie Defense Express, o publicație ucraineană de analiză militară, este modul în care forțele ucrainene au reușit să ocolească bruiajele de unde electromagnetice care în principiu deconectează ușor comunicațiile dronelor, scrie El Pais.

Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank care analizează conflictul din Ucraina, a observat săptămâna trecută numeroase critici din partea unor conturi militare rusești care se întrebau de asemenea cum a fost posibil ca apărarea electromagnetică, precum și apărarea antiaeriană și elicopterele, să rateze dronele care în unele cazuri au pătruns la 1.000 de kilometri în spațiul aerian rusesc.

A fost cazul atacului reușit din 16 martie, asupra a două uzine din regiunea Samara.

În cazul specific al rafinăriei Novokuibișevsk, un clip postat pe rețelele sociale a arătat imagini cu turnul de distilare, un element fundamental în obținerea combustibilului din țiței, în flăcări. Uzina devine nefuncțională dacă turnul este deteriorat.

Un alt exemplu este atacul din 13 martie, când dronele au distrus un turn al unei rafinării din Riazan, la 450 de kilometri de Ucraina.

Uzina Tuapse, bombardată pe 25 ianuarie cu drone lansate din Ucraina, aflată la 600 de kilometri distanță, rămâne nefuncțională, a relatat cotidianul rus Kommersant.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro