Sari direct la conținut

Rușii au dezlănțuit 52 de atacuri într-o singură zi pentru a cuceri acest oraș ucrainean strategic. Fără succes

Rușii au dezlănțuit 52 de atacuri într-o singură zi pentru a cuceri acest oraș ucrainean strategic. Fără succes
Soldat ucrainean în Pokrovsk. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Forțele ruse au lansat cele mai puternice atacuri ale momentului în apropierea orașului strategic Pokrovsk, din estul Ucrainei, au anunțat luni forțele armate ale Kievului. Eventuala cucerire a localității ar amenința o rută cheie de aprovizionare pentru trupele ucrainene, scrie Reuters.

Luptele de pe frontul de lângă orașul Pokrovsk sunt în prezent cele mai violente din estul devastat de război al Ucrainei, a anunțat Statul Major General de la Kiev într-o actualizare periodică a situației de pe câmpul de luptă, adăugând că Ucraina a respins 52 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore.

Pokrovsk, un nod de transport cu o populație de 61.000 de locuitori înainte de război, se află pe un drum principal care servește drept rută importantă de aprovizionare pentru alte avanposturi ucrainene aflate în dificultate, precum orașele Ceasiv Iar și Kostiantinivka.

„Cea mai mare concentrație de atacuri inamice a fost în jurul (localităților) Jelanne și Novooleksandrivka”, a precizat Statul Major, vorbind despre două sate care se află la est de Pokrovsk.

Pokrovsk, un nod de transport, cu o populație de 61.000 de locuitori înainte de război. FOTO: Google Maps

Ministerul rus al Apărării a anunțat la rândul său duminică că forțele sale au cucerit satele Prohres și Ievhenivka, din estul regiunii ucrainene Donețk. Ambele localități se află la est de Pokrovsk. Kievul nu a comentat această revendicare.

Sâmbătă, oficialii ruși au revendicat de asemenea cucerirea localității Lozuvațke, aflată tot în apropierea orașului Pokrovsk.

„Rusia nu acordă atenție nivelului ridicat al pierderilor”

La aproape 29 de luni de la debutul invaziei la scară largă al Rusiei, Ucraina și-a intensificat efortul de mobilizare și a primit cel puțin o parte din ajutorul militar întârziat din partea SUA, însă trupele ruse au continuat să înainteze.

„Inamicul nu acordă nicio atenție nivelului destul de ridicat al pierderilor și continuă să înainteze spre Pokrovsk”, a declarat săptămâna trecută comandantul ucrainean Oleksandr Sîrski.

Deși trupele Kievului au întâmpinat numeroase probleme în acest an, progresele Moscovei au fost lente.

Un oficial de rang înalt al NATO a declarat luna aceasta că Rusia nu dispune de muniție și trupe pentru o ofensivă majoră în Ucraina și că, pentru a face acest lucru, ar trebui să obțină rezerve semnificative de muniție de la alte țări, în afara celor pe care le are deja.

INTERVIURILE HotNews.ro