Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 887: Zelenski a mers pe frontul din Harkov / Forțele Moscovei, atacuri feroce într-un oraș strategic / SUA trimit un nou pachet de sprijin militar

Operatori ucraineni de drone, Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia
Operatori ucraineni de drone, Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Ucraina continuă să lovească Rusia cu drone, potrivit unor oficiali ruși. Zeci de drone au fost lansate în valuri începând de sâmbătă, ca un răspuns la bombardamentele continue ale Moscovei asupra Ucrainei.

SINTEZA ZILEI

  • SUA anunță un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, de 200 de milioane de dolari, care conține muniții pentru HIMARS și arme antitanc
  • Rusia vrea să-i pună pe imigranţii care vor cetăţenie să facă armata
  • Atac informatic al serviciilor ucrainene de informaţii militare asupra Băncii Centrale a Rusiei
  • Rusia vrea să-i pună pe imigranţii care vor cetăţenie să facă armata
  • Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, pregăteşte o nouă lege care să înregistreze imigranţii pentru serviciu militar ca parte a cererii lor pentru cetăţenia rusă, se arată într-un comunicat citat de Reuters.
  • Președintele rus Vladimir Putin l-a demis pe din funcție fără explicații pe Vladimir Titov, prim-adjunctul ministrului rus de externe Serghei Lavrov, relatează TASS. Oficialul rus ocupa această funcție din 2013.
  • Volodin este un aliat apropiat al liderului rus Vladimir Putin.
  • Parlamentarii ruşi doresc, de asemenea, să crească la doi ani perioada de serviciu militar pe care trebuie să îi facă noii cetăţeni ruşi de o anumită vârstă.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat luni un post de comandă avansat al armatei din zona Vovciansk, un oraş din regiunea Harkov din nord-estul ţării, vizată din 10 mai de o ofensivă rusă oprită de forţele Kievului, scrie AFP.
  • Aproximativ 500 de persoane sunt evacuate lunar din orașul de pe linia frontului Pokrovsk din regiunea Donețk, a declarat luni șeful administrației orașului

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 887, LIVETEXT:

SUA anunță un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, de 200 de milioane de dolari, care conține muniții pentru HIMARS și arme antitanc

SUA au anunţat luni un nou pachet de asistenţă în domeniul securității pentru Ucraina, în valoare de până la 200 de milioane de dolari, care include echipamente de apărare antiaeriană şi arme antitanc, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, potrivit Reuters.

Noua asistență „include un pachet aprobat prin autoritatea prezidențială de retragere menit să ofere Ucrainei capacități-cheie pentru lupta în care se află, inclusiv interceptoare de apărare antiaeriană, muniții pentru sistemele HIMARS furnizate de SUA, obuze de artilerie și mortiere, rachete antitanc Javelin și alte arme antitanc”, le-a spus Kirby reporterilor.

Atac informatic al serviciilor ucrainene de informaţii militare asupra Băncii Centrale a Rusiei

Un atac informatic al Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a blocat luni pagina de internet a Băncii Centrale a Rusiei, potrivit unor surse din cadrul agenţiei de spionaj militar de la Kiev, informează agenția EFE.

Atacul face parte dintr-o campanie de acţiuni cibernetice din partea Ucrainei, care a început la 23 iulie şi a afectat mai multe bănci ruseşti mari care operează în Rusia, precum Gazprombank, VTB, Raiffeisen Bank sau Alfa Bank.

Clienţii unora dintre aceste bănci nu au încă acces la toate serviciile acestor entităţi, potrivit Agerpres.

Hackeri ucraineni au atacat, de asemenea, sisteme de investiţii bursiere, bancomate, reţele de social media şi de comunicaţii ruseşti, furnizori de internet şi sisteme de plăţi digitale, conform unor surse GUR.

Atacurile cibernetice reprezintă o componentă importantă a războiului între Ucraina şi Rusia. Ambele părţi desfăşoară astfel de acţiuni împotriva sectoarelor publice şi private ale inamicului prin intermediul structurilor lor de stat sau folosind hackeri fără afiliere la instituţii ale statului

500 de oameni sunt evacuați lunar din Pokrovsk, potrivit autorităților ucrainene

Aproximativ 500 de persoane sunt evacuate lunar din orașul de pe linia frontului Pokrovsk din regiunea Donețk, a declarat luni șeful administrației orașului, Serhii Dobriak, pentru Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

Sectorul Pokrovsk este scena unor lupte feroce timp de mai multe luni, unde ofensiva Rusiei în regiunea Donețk este cea mai intensă. Trupele ucrainene au respins 36 de atacuri numai în acest sector în cursul zilei, a precizat Statul Major General în cea mai recentă actualizare a situației operaționale, potrivit The Kyiv Independent.

Conform lui Dobriak, 60.000 de persoane, dintre care 4.000 de copii, au rămas în Pokrovsk. Alți 4.000 de copii au fost evacuați.

„Astăzi, orașul este la 20 de kilometri de linia frontului. Ne îndeplinim sarcinile (privind construirea de fortificații, n.r.) stabilite de conducerea militară. Nici mai mult, nici mai puțin”, a declarat șeful administrației militare a orașului.

Autoritățile ucrainene au fost criticate pentru progresele lente înregistrate în fortificarea liniilor defensive. În martie, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina construiește 2.000 de kilometri de fortificații de-a lungul a trei linii de apărare, adăugând că „sarcina este masivă, dar ritmul este bun”.

Cea de-a treia linie de fortificații din regiunea Donețk, construită de civili, era finalizată în proporție de 90% la sfârșitul lunii iunie, a declarat guvernatorul Vadim Filașkin.

Forțele ruse au cucerit satele Vovche și Prohres din sectorul Pokrovsk, a anunțat sâmbătă site-ul de monitorizare DeepState, deși informațiile nu au fost încă confirmate oficial de Kiev.

Zelenski a vizitat frontul în regiunea Harkov

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat luni un post de comandă avansat al armatei din zona Vovciansk, un oraş din regiunea Harkov din nord-estul ţării, vizată din 10 mai de o ofensivă rusă oprită de forţele Kievului, scrie AFP.

„Astăzi, am avut onoarea de a-i felicita pe luptătorii noştri din forţele speciale (…) şi de a le înmâna decoraţii oficiale”, a spus Zelenski, citat într-un comunicat postat pe reţelele sociale.

„Sunt recunoscător pentru curajul şi operaţiunile lor eroice din spatele liniilor inamice”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Pe 10 mai, forţele ruse au deschis un nou front atacând regiunea Harkov dinspre nord. Ele încearcă în special să ocupe oraşul Vovceansk, care se află încă în mijlocul unor lupte grele şi a suferit distrugeri masive, conform imaginilor dronelor armatei ucrainene.

Acest atac a determinat Kievul să trimită întăriri în sector, în timp ce Ucraina duce deja o lipsă acută de soldaţi din cauza pierderilor foarte grele acumulate la mai bine de doi ani de la începerea invaziei ruse.

Forţele ucrainene au blocat până acum orice avans rusesc în sectorul Vovceansk. Dar, în acelaşi timp, trupele ruseşti continuă să avanseze câte puţin în regiunea estică Doneţk.

25 de oameni arestați de Rusia pentru sprijinirea armatei ucrainene

Garda naţională rusă a anunţat luni arestarea a 25 de persoane în sudul ocupat al Ucrainei, pe care le acuză de colaborare cu armata ucraineană, informează AFP.

„Pe baza informaţiilor primite de la contraspionajul militar, forţele speciale ale Rosgvardia (Garda naţională rusă) au arestat 25 de localnici suspectaţi de ajutorarea forţelor armate ucrainene şi i-au predat Ministerului de Interne rus şi Serviciului federal de securitate (FSB)”, a transmis Rosgvardia, într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Arestările au avut loc în zonele ocupate de ruşi în regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie.

Comunicatul indică faptul că patru persoane sunt acuzate de spionaj după ce ar fi strâns informaţii despre activităţile armatei ruse şi alte opt sunt suspectate de „trădare”. Unii dintre cei arestaţi ar fi difuzat mesaje ce făceau apel la „acte de terorism” pe rețelele de socializare, iar alţii ar fi colectat fonduri pentru organizaţii interzise.

De asemenea, în acest dosar autorităţile ruse au confiscat mai multe arme.

Forțele ruse au preluat controlul asupra satului Vovche din regiunea Donețk din estul Ucrainei după ce au împins forțele ucrainene în afara localității, a declarat luni Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

Agenția de presă a precizat că nu a putut confirma imediat informația de pe câmpul de luptă.

Președintele rus Vladimir Putin l-a demis pe din funcție fără explicații pe Vladimir Titov, prim-adjunctul ministrului rus de externe Serghei Lavrov, relatează TASS. Oficialul rus ocupa această funcție din 2013.

Forțele Moscovei, atacuri puternice într-un oraș strategic

Forțele ruse au lansat cele mai puternice atacuri ale momentului în apropierea orașului strategic Pokrovsk, din estul Ucrainei, au anunțat luni forțele armate ale Kievului. Eventuala cucerire a localității ar amenința o rută cheie de aprovizionare pentru trupele ucrainene, scrie Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns luni în Vovceansk din regiunea Harkov, o zonă de front în care trupele ruse au lansat în luna mai o ofensivă în această zonă de graniță, transmite Reuters.

Păcălit să meargă în Rusia, mort în Ucraina: Ce spune familia unui indian încorporat cu forța în armata lui Putin.

Rusia a pierdut 576.000 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a declarat luni armata Kievului.

Conform sursei citate, în ultima zi, 1.310 de militari ruși ar fi fost eliminați.

Zeci de drone ucrainene au atacat Rusia

Agenţia de presă rusă de stat TASS a anunţat că patru dintre jurnaliştii săi care au participat deja la unele evenimente la Jocurile Olimpice de la Paris au rămas fără acreditări, după ce acestea au fost retrase de organizatori, relatează News.ro.

Polonia a reacţionat duminică la discursul rostit de premierul maghiar Viktor Orban la Băile Tuşnad sugerându-i să iasă din Uniunea Europeană şi să facă o uniune cu președintele rus Vladimir Putin şi cu alte state autoritare, dacă nu este mulţumit de deciziile UE şi NATO, conform News.ro. Replica a venit rapid din partea ministrului de externe de la Budapesta, care a transmis diplomaţiei de la Varşovia că probabil „adevărul doare”, dar şi că „s-a umplut paharul” şi nu mai tolerează „provocările şi ipocrizia” actualului guvern polonez.

Sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus o rachetă ghidată și nouă din cele 10 drone de atac lansate de Rusia în timpul nopții, potrivit Forțele Aeriane ucrainene, transmite Reuters.

Kievul a lansat peste 24 de drone asupra regiunii ruse Kursk în mai multe valuri de atacuri care au început sâmbătă noaptea și au avariat un depozit de petrol, au declarat luni oficiali ruși, informează Reuters.


Nouăsprezece drone lansate din Ucraina au fost distruse de sistemele de apărare aeriană ale Rusiei peste noapte, a declarat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Aceasta survine celor 19 drone pe care Andrei Smirnov, guvernatorul regiunii Kursk, a declarat că sistemele de apărare le-au distrus duminică deasupra regiunii.


Nici Smirnov, nici Ministerul rus al Apărării nu au spus câte drone în total a lansat Ucraina.

Pompierii încă încercau să stingă un incendiu la un depozit de petrol din regiune, provocat de atacul cu drone al Ucrainei de sâmbătă seara, a declarat Smirnov.


El a declarat că atacurile au provocat pagube minore mai multor clădiri rezidențiale. Oficialii ruși dezvăluie rareori amploarea totală a pagubelor provocate de atacurile ucrainene.


Ministerul rus al Apărării a declarat că, în total, sistemele sale de apărare antiaeriană au distrus 39 de drone lansate de Ucraina care au vizat teritoriul Rusiei peste noapte.


Nouă drone au fost distruse deasupra regiunii Belgorod, cinci deasupra regiunii Briansk și câte trei deasupra regiunilor Voronej și Leningrad, toate în vestul Rusiei.


Ministerul nu a menționat regiunea Oryol, unde, potrivit guvernatorului regiunii din sud-vestul Rusiei, o centrală electrică a fost avariată în urma unui atac cu drone lansat de Ucraina în cursul nopții.


Ucraina a țintit sistematic infrastructura rusă de transport, energetică și militară pentru a perturba economia Kremlinului și capacitatea sa de a finanța războiul, pe care Rusia l-a lansat cu o invazie la scară largă asupra vecinului său mai mic în 2022.


Kievul afirmă, de asemenea, că atacurile cu drone sunt un răspuns la bombardamentele continue ale Rusiei asupra Ucrainei.

Sinteza celor mai recente evenimente:

  • Rusia continuă să-și dezvolte relațiile bilaterale cu Iranul și Coreea de Nord în schimbul furnizării de ajutor militar armatei ruse pentru a fi utilizat în Ucraina, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.
  • Zelenski: Ucraina va pregăti un plan de pace până la sfârşitul lunii noiembrie.
  • Statele Unite și Japonia au condamnat duminică cooperarea militară tot mai strânsă a Rusiei cu China și Coreea de Nord, cu ocazia discuțiilor dintre miniștrii apărării și de externe americani și niponi, transmite AFP.
  • Forțele ucrainene au lovit un depozit de petrol din regiunea rusă Kursk într-un atac care a avut loc peste noapte, a informat duminică Statul Major al Ucrainei.
  • Vladimir Putin a avertizat SUA că urmează o criză a rachetelor ca pe timpul Războiului Rece / Paralela făcută cu desfășurarea de rachete Pershing II.
  • Evoluțiile pe front: Trupele Moscovei revendică ocuparea unor noi localități, dar fără o străpungere notabilă a liniilor defensive ucrainene / Rușii folosesc intensiv bombele cu planare.
  • Rusia a lansat asupra Ucrainei în ultima săptămână circa 700 de bombe aeriene ghidate și peste 100 de drone de atac Shahed, a declarat duminică Volodimir Zelenski.

––-

Cele mai importante informații de duminică privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro