Rusii de la „Mechel” pun pe butuci Otelaria din Campia Turzii
Managerii companiei „Mechel” Campia Turzii (judetul Cluj), fosta „Industria Sarmei”, au decis sa tina inchise doua dintre sectiile combinatului, respectiv cea de otelarie si cea de laminare. Si asta, pentru ca ei prefera sa importe produse semifabricate ieftine din Ucraina.
Jumatate din cei 700 de angajati ai celor doua sectii au fost redistribuiti in alte unitati din cadrul societatii, iar cealalta jumatate a fost trimisa in somaj tehnic si fiecare persoana primeste 75 la suta din salarii.
Subprefectul judetului, Calin Platon, a declarat ca cele doua sectii vor ramane inchise cel putin pana in 30 iunie. El a spus ca in Ucraina statul subventioneaza energia electrica si de de aceea produsele siderurgice fabricate in aceasta tara sunt mai ieftine decat cele din Romania, chiar dupa plata taxelor vamale.
Platon crede, insa, ca lucrurile se vor schimba dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, cand vor intra in vigoare noi tarife vamale.
La inceputul primaverii, cateva sute de muncitori ai combinatului din Campia Turzii au protestat in strada si au blocat drumul european care trece prin apropierea societatii. Ei au fost revoltati de faptul ca unele utilaje din cele doua sectii au fost taiate si date la topit.
Conducerea „Mechel” nu poate concedia in urmatoarele luni angajatii Otelariei si sectiei de laminare pentru ca mentinerea locurilor de munca pe o perioada de cinci ani a fost una dintre clauzele contractului de privatizare.
Investitiile, transformate in majorari de capital social
In anul 2003, combinatul „Industria Sarmei” a fost cumparat de firma ruseasca. Noii proprietari au schimbat numele combinatului in „Mechel”. Unitatea s-a redresat economic dupa ce i-au fost anulate majoritatea datoriilor. „Mechel Trading” detine acum 81 la suta din capitalul social.
Modernizarea combinatului inseamna o investitie de 20 de milioane de euro. Holdingul rusesc a platit pentru „Industria Sarmei” Campia Turzii (ISCT) suma de 27 de milioane de euro. In perioada vanzarii, capitalul social al combinatului era de 1.120 de miliarde lei vechi, iar personalul era de 5.630 de angajati.
Grupul rusesc „Mechel” mai detine si fostul Combinat de Oteluri Speciale Targoviste, rebotezat „Mechel Targoviste”.
In anul 2005, capitalul social al companiei „Mechel” Campia Turzii a fost majorat cu suma de 612,4 miliarde lei vechi. Cea mai mare parte a acestei sume reprezinta, insa, de fapt sumele pe care cumparatorii combinatului „Industria Sarmei” s-au angajat sa le faca in momentul achizitionarii pachetului majoritar de actiuni.
Banii provin din conturile „Mechel Trading” Elvetia, o subsidiara a concernului rusesc „Mechel”
Defalcat, sumele de 6,17 milioane de euro si 1,8 milioane de dolari americani, echivalentul a 276 de miliarde lei vechi, reprezinta banii care au fost investiti in primul an dupa privatizare. Alte 6,02 milioane de euro ( 217 miliarde lei vechi àn.r.), reprezinta angajamentele de investitie pentru anul al doilea de dupa privatizare.
Diferenta de 118,3 miliarde lei vechi este reprezentata de drepturi de subscriere calculate in favoarea tuturor actionarilor. Este vorba de 10,55 de milioane de actiuni, fiecare cu o valoare nominala de 58.000 de lei.
Cel mai important actionar minoritar este in prezent SIF Banat-Crisana, care detine 16,33 la suta din actiunile companiei din Campia Turzii. Micii actionari detin 2,64 din totalul participatiunilor la capitalul social al combinatului.
Recent, „Mechel” Campia Turzii a cumparat o instalatie care va putea produce 42.000 de tone tipuri diferite de sarma pe an. In plus, rusii au investit 3,5 milioane de euro pentru aducerea combinatului la standardele de mediu cerute de Uniunea Europeana.