Sari direct la conținut

Rușii încep să cumpere produse alimentare mai ieftine din cauza inflației

HotNews.ro
Inflatia duce la scumpirea preturilor la alimente, Foto: Dreamstime.com
Inflatia duce la scumpirea preturilor la alimente, Foto: Dreamstime.com

Cumpărătorii ruși se orientează către produse alimentare mai ieftine, din cauza scăderii veniturilor, a anunțat luni principalul retailer alimentar din țară, X5 Group, în condițiile în care inflația ridicată afectează puterea de cumpărare a rușilor, transmite Reuters.

Deși o rublă mai puternică și o scădere a cererii de consum au ajutat Rusia să țină în frâu inflația, care a urcat la maximele ultimilor 20 de ani în termeni anuali după ce Moscova a invadat Ucraina, prețurile de consum sunt încă ridicate.

Serviciul federal de statistică Rosstat a anunțat săptămâna trecută că prețurile de consum au crescut cu 11,60% până acum în acest an.

Dar inflația alimentelor în al doilea trimestru din 2022 a fost de 19,5%, a spus retailerul X5 Group, în creștere de la 13,5% în primul trimestru.

Retailerul X5 a deschis 300 de magazine noi în ultimii ani și acum ar putea beneficia de pe urma exodului companiilor străine de pe piața din Rusia.

Până la sfârșitul lunii iunie, X5 a redenumit aproape toate magazinele lanțului de magazine Prisma, pe care a fost de acord să le cumpere de la firma finlandeză SOK Retail pentru o sumă nedivulgată la jumătatea lunii iunie.

Inflația îngrijorează rușii de ani de zile

Inflația ridicată este de ani de zile principala preocupare a rușilor, deoarece afectează nivelul de trai, lucru care anul acesta va fi agravat de criza economică declanșată de sancțiunile occidentale fără precedent împotriva Rusiei.

Banca Rusiei ar putea să reducă rata cheie de la 9,5% la ședința consiliului de administrație din 22 iulie, după ce Rusia a înregistrat o scădere a prețurilor de consum în iunie.

Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin spunea în luna iunie că urmează o perioadă de aur pentru economia Rusiei și că sancțiunile economice pe care le-au impus țările occidentale împotriva Rusiei nu au avut succes.

De asemenea, Institutul pentru Studiul Războiului spunea la începutul lunii iulie că Kremlinul creează condițiile pentru mobilizarea economiei rusești în vederea pregătirii unui război prelungit în Ucraina.

Sursă foto: Dreamstime.com

––––

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro