Sari direct la conținut

Rușii vor putea cumpăra noul iPhone 16 la prețuri cu sute de dolari mai mari decât cele din SUA

HotNews.ro
Rușii vor putea cumpăra noul iPhone 16 la prețuri cu sute de dolari mai mari decât cele din SUA
La cumpărat de iPhone în Rusia, FOTO: Sefa Karacan / AFP / Profimedia

Retailerii ruși au reușit să eludeze interdicția Apple privind exporturile în Rusia și au scos la prevânzare noul iPhone 16. Dar magazinele din Rusia cer pentru telefon cu câteva sute de dolari mai mult decât prețul practicat de Apple în Statele Unite, relatează Reuters.

M.Video-Eldorado, cel mai mare retailer rus de produse electronice, și operatorul telecom MTS au revendicat joi separat titlul de a fi primii care vor scoate la vânzare noul iPhone 16.

M.Video a declarat că livrările telefoanelor vor începe de săptămâna viitoare, în timp ce MTS s-a rezumat la a afirma că se așteaptă ca vânzările fizice să înceapă „foarte curând”.

La fel ca numeroase alte companii occidentale, Apple a suspendat toate vânzările sale în Rusia în martie 2022 în semn de protest față de declanșarea războiului din Ucraina. Pe lângă oprirea vânzărilor fizice, Apple a suspendat funcționarea în Rusia a unora dintre serviciile sale precum ApplePay.

Cum ajung în continuare produse ale Apple în Rusia

Pentru a obține produse occidentale supuse interdicției la export de către firmele care le produc și comercializează, retailerii ruși trebuie să folosească rețelele paralele care de regulă trec prin țări care nu sunt supuse sancțiunilor occidentale.

Aceste rute trec prin țări ca Turcia, Kazahstan, China, India și Emiratele Arabe Unite.

Această schemă de importuri paralele sau „gri”, aprobată tacit de guvernul rus în cazul brandurilor care au părăsit țara de la declanșarea invaziei, aduce produse precum noul iPhone pe rafturile magazinelor rusești, ilustrând totodată provocările cu care se confruntă o companie când dorește să iasă definitiv de pe o piață.

Însă rușii care nu și-au pierdut apetitul pentru produse occidentale precum cele produse de Apple vor avea de scos din buzunar sume importante pentru noul iPhone 16.

Cât costă noul iPhone 16 în Rusia

M.Video a anunțat că prețul său de pornire va fi de 112.999 de ruble (1.225 de dolari) pentru versiunea cu o capacitate de stocare de 128 de GB. Prețul este cu peste 400 de dolari mai mare decât cel din SUA, unde Apple comercializează versiunea respectivă pentru 799 de dolari.

Varianta Pro Max de 1TB poate fi precomandată de la M.Video pentru 249.999 de ruble (2.710 dolari), comparativ cu prețul de 1.599 cerut de Apple clienților americani.

Agenția Reuters notează că prețurile cerute de operatorul rusesc MTS sunt ușor mai mari decât cele ale rivalilor de la M.Video și că această companie le cere potențialilor clienți și un depozit de 25.000 de ruble pentru precomenzi.

Produsele și tehnologia occidentală rămâne populară în Rusia, un lucru pe care guvernul rus vrea să îl schimbe prin dezvoltarea unor alternative locale.

Reuters amintește că Kremlinul a transmis oficialilor de la Moscova să nu mai folosească telefoane iPhone, afirmând că acestea au fost compromise de dispozitive de urmărire instalate de serviciile de informații occidentale.

Apple a respins aceste acuzații.

INTERVIURILE HotNews.ro