Sari direct la conținut

Russiagate la Roma: între prostia poliţiei italiene şi “măsurile active” ale Moscovei

Contributors.ro
Sorin Ionita, Foto: Arhiva personala
Sorin Ionita, Foto: Arhiva personala

Lucruri bizare se întâmplă în Italia zilele astea. Presa internaţională descrie pe larg cum un stoc de arme (inclusiv racheta aer-aer din poză) şi simboluri naziste au fost găsite în urma unei descinderi la un grup de extremă dreapta din Torino ai cărui membri luptaseră în Donbass de partea separatiştilor pro-ruşi. În schimb, curios, Polizia di Stato a afişatpe situl propriu (aici) o postare în care zice invers, că neonaziştii italieni luptaseră “contra separatiştilor” din Donbass!

Acuma, noi ca români ştim că prostia oficialilor publici e adesea o explicaţie pe nedrept subestimată: ceea ce din afară pare conspiraţie, pe dinăuntru poate fi doar un idiot trist care apasă pe butoane fără să ştie ce face. Numai că, în acest caz, în vreme ce chestura din Torino şi alte instituţii locale au dat informaţia corectă, doar Polizia di Stato o ţine langa cu fake news: neonaziştii torinezi, asociaţi cu o aripă radicală de fani Juventus, ar fi luptat pentru guvernul de la Kiev şi deci cumva de partea NATO, contra unor republicani rusofoni care vor libertate. Polizia di Stato fiind, evident, direct subordonată Ministerului de Interne… adică vicepremierului Matteo Salvini, prietenul lui Putin şi principalul vector al euroscepticismului în UE astăzi.

Acelaşi Salvini care, coincidenţă, tot zilele astea luptă să iasă basma curată din scandalul “Russia-tapes”: au apărut pe Buzzfeed News înregistrări cu un tip pe nume Savoini, prieten şi fost purtător de cuvânt al lui Salvini, care pe 4 iulie, în timp ce lua supa de gală cu Vladimir Putin la Roma, a cerut unor ruşi prezenţi acolo sprijin financiar pentru Lega, partidul lui Salvini. Astfel de finanţare este ilegală. Vicepremierul a declarat că nu ştia că fixerul lui e la dineu, dar ce să vezi: s-a descoperit rapid că invitaţia pentru Savoini fusese trimisă de la biroul lui Salvini.

Cine are dreptate în cazul cu armele de la Torino, nu-s dubii: periodic sunt descoperiţi rezidenţi din nordul Italiei care au luptat în solda separatiştilor pro-ruşi. Vezi aici trei băieţi descoperiţi luna asta, din care unul, Vladimir Verbiţchi, e cetăţean moldovean. Nu există vreun indiciu că neonazişti europeni ar fi fost prezenţi de partea trupelor regulate ale Ucrainei. Suprapunerea la acest început de iulie a celor doua scandaluri – Russia-tapes şi arsenalul din Torino – lasă deschisă posibilitatea ca “eroarea de comunicare” a Polizia di Stato să nu fie chiar inocentă, ci parte dintr-o încercare disperată, deşi cam stângace, de a acoperi nişte urme.

Ce e cu adevărat îngrijorător este însă atmosfera tot mai delirantă în Italia, în care bună parte din public înghite poveştile astea post-adevăr cu guvernul fascist de la Kiev şi NATO care angajează mercenari ca să atace republicile legitime din Donbass şi Crimeea. Că ele fac parte dintr-un mare narativ anti-occidental care uneşte extrema stângă şi pe cea dreaptă într-un mare cocoloş maro pe placul Kremlinului, nu e nevoie să mai repetăm, s-a tot spus. Nici nu trebuie ca manipulările să fie prea inteligente. De regulă e suficientă picurarea unor versiuni alternative ale realităţii improvizate, infantile, atâta vreme cât ele seamănă confuzia şi îndoiala într-un mediu gata pregătit să le primească pentru că se potrivesc clişeelor sale de gândire.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro