Sari direct la conținut

S-a dovedit stiintific ca oamenii din vechime obisnuiau sa bea din cranii umane

HotNews.ro
Craniile erau intens pregatite pentru ritualuri, Foto: www.plosone.org
Craniile erau intens pregatite pentru ritualuri, Foto: www.plosone.org

Oricat de morbid ar parea, britanicii au studiat indelung cranii care au apartinut unor stramosi de-ai nostri de acum 15.000 de ani, iar concluzia a fost ca acestea erau folosite pe post de cupe in ritualuri, scrie BBC. Craniile au fost atat de grijuliu curatate si slefuite, incat e foarte posibil sa fi fost utilizate pe post de cupe la ritualuri care acum ar parea groaznice, insa atunci erau la ordinea zilei, intr-o lume dominata de canibalism, incertitudiuni si lupta surda pentru supravietuire.

Dupa studierea unor cranii vechi de 15.000 de ani gasite intr-o pestera din regiunea Somerset (Marea Britanie), concluziile au fost clare: craniile au fost folosite pe post de cupe din care se bea la ritualurile din aceea vreme.

Cercetatorii spun ca aceste cranii au fost curatate cu grija de orice urma de tesut moale si au fost atent cioplite pe margini. Daca oamenii din vechime ar fi vrut doar sa scoata creierul si sa-l manance ar fi facut-o intr-un mod mult mai rapid si mai brutal.

In plus, cranii umane au fost folosite si in vremuri mult mai recente pe post de cupe ritualice in regiuni precum Tibet sau Oceania, astfel ca nu e ceva iesit din comun ca la fel sa se fi intamplat si in vremea omului de Cro-Magnon.

Sapaturile arheologice au inceput acum un secol in pestera Gough situata intr-un canion din Somerset. Multe dintre descoperirile din subteran se afla acum la Muzeul de Istorie Naturala din Londra, iar situl este cunoscut in mod special pentru descoperirea unui schelet foarte bine conservat denumit „Cheddar Man”, despre care se presupune ca are 10.000 de ani vechime.

Acum 15.000 de ani Europa a fost dominata de glaciatiuni, nu aparusera primele asezari umane mai mari, iar viata era doar o lupta pentru supravietuire. Canibalismul, de neconceput in zilele noastre, era atunci larg raspandit si esential pentru supravietuire. E imposibil de spus ce contineau acele cupe ritualice, insa e posibil sa fie vorba de sange, alimente sau chiar vin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro