Sari direct la conținut

„Sabotorii ruși circulă în Europa, pentru a distorsiona alegerile” / „Toate serviciile europene de contraspionaj sunt mobilizate” – avertismente din Franța 

Alegeri în România. Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Alegeri în România. Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Sabotori ruși pregătiți să acționeze împotriva alegerilor din UE au fost antrenați în Balcani, în special de un neonazist bulgar căutat de justiția franceză pentru că ar fi responsabil pentru mâinile roșii de pe Memorialul Shoah din Paris, scrie site-ul de investigații Mediapart. 

DGSI, serviciul francez de informații interne, a constatat prezența în Franța a unor sabotori aflați în solda Kremlinului, susțin jurnaliștii de la Mediapart, într-un articol publicat sâmbătă, 3 mai. Potrivit unei surse apropiate dosarului, sabotorii ar reprezenta „o amenințare reală pentru viitoarele alegeri din Europa”. 

Conform notelor consultate de Mediapart, „administrația prezidențială rusă” nu se mai mulțumește cu manevrele de dezinformare. Operațiuni de ingerință „violente” au fost detectate în ultimele luni în diferite țări în care aveau loc alegeri.

„Toate serviciile europene de contraspionaj sunt mobilizate”, se arată în concluzia unui raport al unuia dintre aceste servicii, pe care Mediapart îl citează. 

Serviciile de informații din Franța sunt interesate de subiect, mai ales că „metodele de destabilizare aplicate în țările vecine sunt susceptibile de a fi utilizate de Rusia în preajma alegerilor de la noi”. 

Următoarea țintă anticipată de serviciile franceze: Polonia și alegerile sale prezidențiale din 18 mai și 1 iunie.  Dar și Republica Moldova și România apar în articol. 

Amenințările cu bombă la secțiile de votare

„Înaintea alegerilor prezidențiale din Moldova și a referendumului din 2024, serviciile secrete moldovenești și-au avertizat omologii europeni cu privire la riscul unor false amenințări cu bombă la secțiile de votare din străinătate”.

„La ora de vârf a zilei de 3 noiembrie, în timpul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, au fost lansate amenințări cu bombă la secțiile de votare din regiunea pariziană, Bordeaux și Marsilia, dar și în Germania, Spania, Italia, România, Regatul Unit și Ucraina”, scrie Mediapart. 

În România, o alertă cu bomba a fost identificată la o secție din Brașov, unde votau cetățenii moldoveni. Amenințările nu s-au confirmat reale, dar ele au perturbat procesul de votare de la respectivele secții.

Georgescu, Potra și expulzarea atașaților militari ai Rusiei la București

În privința României, scriu francezii, Serviciul Român de Informații (SRI) și-a informat diverșii parteneri europeni cu privire la rezultatele investigațiilor sale privind manevrele Kremlinului de denaturare a alegerilor prezidențiale din România din toamna anului 2024.

„Potrivit instanțelor române, cei arestați în dosarul Călin Georgescu „au intrat în mod repetat în contact cu agenți ai unei puteri străine cu sediul atât în România, cât și în Rusia”, iar doi dintre ei au călătorit la Moscova în ianuarie. De asemenea, aceștia „au căutat în mod activ sprijinul” reprezentanților ambasadei Rusiei la București, atașatul militar și adjunctul acestuia, care au fost expulzați în consecință”.

În același timp, este amintit și „Horațiu Potra, un fost membru al Legiunii Străine Franceze care a devenit mercenar în Africa”. „Horațiu Potra asigura paza candidatului de extremă dreapta pro-rus Călin Georgescu, beneficiar al unor ingerințe coordonate de Kremlin”, notează Mediapart.

Mediapart: Rușii au urmărit ca 30% din Parlamentul României să aparțină „suveraniștilor”

Într-un alt articol, publicat înainte, pe 2 mai, și citat în România inițial de către G4Media, Mediapart analizează felul în care Viginum, serviciul francez de supraveghere împotriva ingerințelor digitale străine, a rezumat cazul României într-un raport. 

Mediapart susține că Viginum arată că oficialii de la Kremlin și-au pregătit din timp acțiunea electorală în România. Inițial, rușii au mers pe mâna Dianei Șoșoacă și abia după interzicerea candidatei S.O.S. și-au mutat interesul către Călin Georgescu.

„Potrivit informațiilor noastre, scrie Mediapart, serviciile secrete românești au strâns și informații care stabilesc că strategia de ingerință «la scară largă» în alegerile prezidențiale a fost concepută și pusă în aplicare de Kremlin începând cu sfârșitul anului 2023. Scopul acesteia a fost acela de a permite unui «politician reprezentând un partid cu tendințe suveraniste» să ajungă în turul al doilea și apoi să obțină cel puțin 30% din locurile din Parlament la alegerile legislative ulterioare (n.r. cele de pe 1 decembrie 2024)”. 

„Aceste incertitudini fac imposibilă identificarea unui sponsor din spatele campaniei pro-Georgescu”

În privința lui Georgescu, susține același raport al serviciului Viginum, lucrurile au fost și mai greu de decelat de către autoritățile din România. Viginum a analizat dezvăluirile site-ului de investigații Snoop din România. 

„Potrivit publicației românești Snoop, Partidul Național Liberal (PNL), proeuropean, din care provine președintele demisionar Klaus Iohannis, a fost cel care a finanțat o campanie publicitară pe TikTok prin angajarea celor 130 de influenceri prin intermediul platformei FameUp”.

„Ar putea fi aceasta o încercare a partidului de guvernământ de a-l stimula pe marginalul Georgescu în detrimentul altor candidați de extremă dreapta aflați mai sus în sondaje?”, scrie Mediapart.

„Potrivit Viginum, aceste incertitudini fac imposibilă identificarea unui sponsor din spatele campaniei pro-Georgescu”, adaugă jurnaliștii francezi. 

Tactici de astroturfing pentru Georgescu 

Georgescu a beneficiat de o campanie „sofisticată” de astroturfing (o tehnică menită să umfle artificial un subiect pe rețelele sociale) desfășurată pe TikTok, care i-a permis să își sporească popularitatea, după cum se detaliază într-un raport al Viginum. 

Numărul de abonați și de vizualizări pe contul său s-a triplat în două săptămâni. Cuvintele-cheie asociate candidatului s-au bucurat, de asemenea, de o popularitate orbitoare, cum ar fi #CalinGeorgescu, care ar fi avut peste 73 de milioane de vizualizări în șapte zile. Rezultate excepționale. Deși rețeaua socială chineză este foarte populară în România (aproape jumătate din populație o folosește), aceasta reprezintă „doar” 9 milioane de persoane.

Interesul Rusiei de după anularea alegerilor

După anularea alegerilor, miza s-a mutat pe decredibilizarea capacității de a ține alegeri libere, democratice. 

„Rusia și susținătorii săi au difuzat pe rețelele de socializare, «în mod masiv și coordonat», potrivit unui serviciu european de informații, un mesaj care acuză autoritățile române de «lovitură de stat», anumite publicații fiind însoțite de fotomontaje care descriu prezența tancurilor în orașele românești, denunțând «sfârșitul democrației» și acuzând NATO și Statele Unite de implicare în complot”, scriu francezii. 

„Acest mesaj, dezbrăcat de excesele sale, a fost preluat dincolo de extrema dreaptă și a pătruns în întreaga societate civilă. Aceasta a determinat Viginum să își încheie raportul afirmând că „unul dintre principalele prejudicii cauzate de această campanie de manipulare a fost subminarea încrederii alegătorilor în fiabilitatea proceselor electorale”, mai scrie Mediapart. 

INTERVIURILE HotNews.ro