Salman Rushdie spune că a avut un „coșmar” premonitoriu despre atacul în care era să își piardă viața
Scriitorul britanic Salman Rushdie afirmă că a avut un „coșmar” premonitoriu cu doar două zile înainte de atacul cu cuțitul în care era să își piardă viața, dar că a ales totuși să participe la eveniment, relatează BBC.
Rushdie afirmă într-un interviu acordat BBC că visul l-a făcut să nu își dorească să meargă la evenimentul organizat la New York pe 12 august 2022.
„Dar apoi m-am gândit ‘Știi, este un vis’. În plus, ei [organizatorii evenimentului] mă plătesc destul de bine. Toată lumea a cumpărat bilete. Ar trebui să merg”, a relatat el în interviu acordat BBC înaintea apariției în librării a cărții sale „The Knife” despre atacul în urma căruia era să își piardă viața.
Cartea va fi publicată pe 16 aprilie în Statele Unite și pe 18 aprilie în Franța la editura Gallimard.
În aceasta, el descrie „ultimul lucru pe care ochiul meu drept îl va vedea vreodată: un bărbat în haine negre „venind repede și jos”.
„Trebuie să mărturisesc că mi-am imaginat uneori că ucigașul meu se ridică în picioare la un eveniment public sau altul și se năpustește asupra mea exact în acest fel”, a mai scris el, potrivit unei lecturi a unui fragment din carte pe care a făcut-o săptămâna trecută.
„Așa că primul meu gând când am văzut această formă care se repezea spre mine a fost: ‘Deci tu ești, iată-te’”, a mai dezvăluit acesta în lectura în avanpremieră pentru televiziunea americană CBS News.
Salman Rushdie afirmă că pierderea vederii la un ochi îl supără zilnic
În noul interviu acordat BBC autorul în vârstă de 76 de ani spune că după atac unul dintre ochii săi îi atârna în jos pe față „ca un ou fiert moale” și că pierderea ochiului îl supără „în fiecare zi”.
Pe 12 august 2022, Salman Rushdie se pregătea să susţină un discurs într-o conferinţă organizată în localitatea Chautauqua din nordul statului New York, când un bărbat s-a năpustit pe scenă şi l-a înjunghiat de mai multe ori, în special în gât şi în abdomen.
Evacuat cu elicopterul spre un spital, autorul „Versetelor satanice” a trebuit conectat imediat la un aparat de ventilaţie artificială până când starea sănătăţii i s-a ameliorat. Deși autorul și-a revenit de pe urma rănilor, el și-a pierdut vederea la un ochi în urma atacului.
Scriitorul britanic de origine indiană a devenit celebru la nivel mondial în 1989, când cartea sa „Versetele satanice” a fost condamnată de liderul iranian Ayatollahul Rullolah Khomeini pentru blasfemie.
Cartea prezintă o versiune ficțională a profetului Mahomed și o interpretare a Coranului care a provocat o mare agitație în comunitatea musulmană și a dus în cele din urmă la o condamnare din partea lui Khomeini, care a inclus o fatwa (o hotărâre privind legea islamică) prin care se cerea asasinarea sa, cu o recompensă pentru cel care o va executa.
Rushdie a fost nevoit să se ascundă în perioada imediat următoare și a trăit sub amenințarea cu moartea până în 1998, când guvernul iranian a declarat că nu va mai aplica fatwa (deși aceasta a rămas activă).
Hadi Matar, un bărbat de 24 de ani din Fairview, New Jersey, a fost inculpat în statul New York pentru tentativă de omor și vătămare, însă procesul său nu a început încă, avocații acestuia obținând o amânare până la publicarea cărții lui Rushdie.