Sari direct la conținut

Sârbii bosniaci vor cere să se alăture acordului de cooperare militară dintre Serbia și Ungaria. „Nu trebuie să fim niciodată în NATO”

HotNews.ro
Milorad Dodik, preşedintele Republicii Srpska, entitatea sârbă din Bosnia-Herţegovina, Foto: - / Sputnik / Profimedia
Milorad Dodik, preşedintele Republicii Srpska, entitatea sârbă din Bosnia-Herţegovina, Foto: - / Sputnik / Profimedia

Președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat că această entitate, una dintre celor două care alcătuiesc Bosnia-Herțegovina, va solicita să participe la acordul de cooperare militară pe care Serbia și Ungaria l-au încheiat săptămâna aceasta, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

„Republica Srpska nu trebuie să intre niciodată în NATO. Mâine (sâmbătă), guvernul nostru va cere să fim incluși în acordul militar cu Serbia și Ungaria. Avem dreptul la asta”, a spus vineri Milorad Dodik, potrivit televiziunii publice sârbo-bosniace RTRS.

Liderul naționalist sârb, care de mai mulți ani cere separarea de Bosnia-Herțegovina a Republicii Srpska și unirea acesteia cu Serbia, a mai spus că entitatea sârbă ar putea participa la acest acord militar cu unitățile sale de poliție.

Dodik și-a radicalizat pozițiile de la sfârșitul lunii februarie, după ce a fost condamnat de justiția bosniacă la un an de închisoare și șase ani de interdicție a ocupării unei funcții publice. De asemenea, el a impulsionat legi care interzic acțiunile organelor judiciare și de poliție bosniace pe teritoriul entității sârbe.

Ca urmare a acestor activități considerate neconstituționale, el este prezentat drept un fugar de justiția bosniacă, ce a emis un mandat de arestare pe numele său.

Ungaria, țară membră a NATO și a UE, și Serbia, au semnat marți la Belgrad un acord de cooperare strategică în domeniul apărării. Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că vede în acest acord un pas către crearea unei alianțe militare între cele două țări vecine.

Vucic a acuzat vineri Occidentul că sprijină musulmanii din Bosnia-Herțegovina în „obsesia lor de a elimina sârbii” din această țară și de a distruge Republica Srpska.

Bosnia-Herțegovina este împărțită de la încheierea războiului civil, în anul 1995, în două entități autonome, Republica Srpska și Federația croato-musulmană, statul bosniac având de asemenea instituții de putere centrale.

Odată cu apropierea celei de-a 30-a aniversări a Acordurilor de la Dayton, care au pus capăt războiului, Bosnia se confruntă cu o gravă criză politică ce amenință mai mult ca niciodată unitatea ei.

INTERVIURILE HotNews.ro