Sari direct la conținut

Sârbilor li se promite un salariu mediu de 1.150 de euro, dar ce vor putea cumpăra cu el explică mai mulți experți

HotNews.ro
Sârbilor li se promite un salariu mediu de 1.150 de euro, dar ce vor putea cumpăra cu el explică mai mulți experți
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: dreamstime.com

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a anunțat recent că salariu mediu va ajunge la 1.150 de euro în decembrie 2026, adică aproximativ 136.000 de dinari. Întrebarea cheie este care va fi rata inflației, spune economistul Dragoljub Rajić de la Business Support Network, care analizează efectele acesteia asupra populației sârbe.

  • Salariul mediu în decembrie 2023 a fost de 95.093 dinari, ceea ce înseamnă că președintele Vučić promite o creștere de aproximativ 43% în trei ani.
  • În Serbia, inflația anuală în septembrie 2024 a fost de 4,2%, arată datele Oficiului de Stat pentru Statistică din Serbia, citate de site-ul de știri Serbian Monitor.
  • Potrivit companiei de consultanță economică Cekos In, 100 de dinari de acum cinci ani sunt echivalentul a 140.9 dinari din prezent, ceea ce indică o scădere cu 29% a valorii dinarului. Un dinar este echivalentul a 0.0085 euro.

Serbia și Ungaria au avut cea mai mare inflație din Europa în ultimii doi ani, ceea ce a erodat aproape toată creșterea economică, afirmă expertul în economie Dragoljub Rajić. Referitor la salariul mediu estimat pentru decembrie 2026, el spune că întrebarea cheie este care va fi rata inflației.

„Dacă vă uitați la creșterea economică, o convertiți în dinari și vedeți cât de mult a crescut inflația în termeni de dinari, veți constata că nu a existat efectiv nicio creștere (n.r. economică) timp de doi ani”, a spus expertul, citat de Serbian Monitor.

Potrivit lui Rajić, inflația trebuie să se stabilizeze în următorul an sau în următorii doi ani, iar economia va resimți efectele acestor tendințe inflaționiste în această perioadă.

Un alt expert în economie, Milan Kovačević, remarcă faptul că, în ultimii nouă ani, puterea de cumpărare a populației sârbe a înregistrat o creștere nesemnificativă, și că, deși nu este imposibil ca salariul mediu din decembrie să atingă obiectivul președintelui sârb, această cifră ar fi un eveniment „unic”.

„Dacă comparați 2014 și 2023, luând în considerare creșterea salariilor în raport cu inflația, veți vedea că puterea de cumpărare a crescut practic cu doar aproximativ 20%”, explică el. „De fiecare dată când salariile din sectorul public cresc, cresc și costurile pentru bunurile și serviciile pe care cetățenii și întreprinderile le plătesc în sectorul public”, mai spune el.

De asemenea, Kovačević subliniază, că, atunci când se discută despre creșterea salariilor, inflația nu poate fi ignorată pentru că „oamenii nu sunt interesați doar să obțină un venit mai mare, ci și de cât pot cumpăra în plus cu acești bani”.

INTERVIURILE HotNews.ro