Sari direct la conținut

„Șase mii de euro dacă vii să locuiești la Varese”: de ce până și un oraș din zona bogată a Italiei caută locuitori

HotNews.ro
„Șase mii de euro dacă vii să locuiești la Varese”: de ce până și un oraș din zona bogată a Italiei caută locuitori
Muntele Sacru din Varese sau Sacro Monte di Varese este unul dintre cei 9 „sacri monti” din nordul Italiei, FOTO: Anna Pushkareva / Dreamstime.com

Într-o Italie care intră în iarna demografică, există un bun – o marfă, ar spune economiștii – care devine din ce în ce mai căutată: „capitalul uman”, populația, locuitorii. Oameni în carne și oase, scrie cotidianul Corriere della Sera, citat de Rador.

„Oferim 6.000 de euro ca subvenție nerambursabilă oricui vine să locuiască aici”, se arată într-un anunț al Camerei de Comerț din Varese. Mai exact: ce înseamnă atunci când, nu o vale montană îndepărtată, ci inima Nordului industrial al Italiei este obligată să caute oameni pentru că nu mai găsește forța de muncă necesară pentru a-și menține vie structura economică și socială?

„Este un experiment, un test: suntem îngrijorați de sănătatea teritoriilor și a companiilor noastre”, explică Mauro Vitiello președintele Camerei de Comerț din Varese, o zonă de 800.000 de locuitori, a treia din Italia ca densitate a companiilor pe kilometru pătrat.

Cu câteva zile în urmă, Vitiello a prezentat proiectul care prevede acordarea unui „bonus” de 6.000 de euro, eșalonat pe trei ani, celor care decid să se mute aici cu un contract de muncă.

Italia duce lipsă de muncitori calificați

Varese este la fel ca restul Italiei, unde, conform raportului lunar al Unioncamere, erau oferite 460.000 de locuri de muncă doar în luna mai. Însă doar jumătate din anunțurile angajatorilor și-au găsit candidatul cu profilul profesional necesar.

„Nu găsim specialiștii de care avem nevoie”, spune Vitiello, „și asta în ciuda faptului că în provincia Varese există două universități, iar institutele tehnice garantează absolvenților o rată de angajare imediată de 94%”.

„Însă la fiecare 10 tineri care absolvă aici, 4 aleg să se mute în altă parte”, subliniază el.

Chiar și în acest caz, orașul lombard nu este o excepţie, ci face parte dintr-un fenomen național: în 2023, potrivit Istat, 21.000 de italieni sub 35 de ani s-au mutat în străinătate și aproape întotdeauna este vorba de tineri cu un nivel ridicat de educație.

Salarii mai mici în Italia decât în marile țări europene

Corriere della Sera subliniază un punct crucial: salariile, care în Italia sunt în medie mai mici decât în ​​restul Europei (24.000 de euro pe an aici, 36.500 în Olanda).

„Foarte adevărat”, recunoaște Vitiello, „și suferim în special de concurența Elveției (unde salariile sunt cu 25% mai mari), a Germaniei și chiar a oraşului Milano. Unui proaspăt angajat îi putem garanta 1.700-1.800 de euro”.

El afirmă că „oportunitatea unică” pe care Varese o pune pe masă se dorește a fi un fel de atracție suplimentară.

„Celor care aleg să vină la Varese le spunem: există un teritoriu care are grijă de tine, îți oferă un loc de muncă, dar și servicii, mediu, calitate a vieții. Ne aflăm într-o competiție globală, aşa că trebuie să găsim soluții”, subliniază acesta.

FOTO articol: Anna Pushkareva | Dreamstime.com.

INTERVIURILE HotNews.ro