Șase sfaturi pentru a ne încălzi locuința în perioadele geroase fără a da o avere pe facturi

Temperatura medie în casele din Uniunea Europeană este de 22 de grade Celsius în timpul iernii, arată datele Comisiei Europene. Totuși, putem face economii vizibile la facturi fără eforturi mari și fără a ne reduce confortul. Spre exemplu, dacă setăm termostatul cu un grad mai puțin decât în mod normal, corpul nu va percepe diferența, dar putem economisi până la 7% din factura la căldură, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.
Iată sfaturile experților pentru a rămâne cu mai mulți bani în portofel după ce ne plătim facturile în perioadele geroase:
1. Reduceți temperatura cu un grad
Scăderea termostatului cu doar 1°C poate economisi aproximativ 7% din energia de încălzire și poate reduce factura medie cu 50-70 euro pe an. Setați întotdeauna termostatul la o temperatură cât mai scăzută, care să fie confortabilă, și purtați haine groase în interior. Folosiți un termostat programabil pentru a seta temperatura la 15°C în timp ce dormiți și la 10°C când casa este neocupată. Acest lucru poate reduce până la 10% din factura de încălzire anuală.
Încercați să încălziți doar camera în care vă aflați sau camerele pe care le utilizați frecvent.
Aceeași idee se aplică și pe vreme caldă. Opriți aerul condiționat atunci când nu sunteți acasă. Setați temperatura generală cu 1°C mai ridicată pentru a reduce facturile cu până la 10%. Și răcoriți doar camera în care vă aflați.
2. Ajustați setările boilerului
Setările implicite ale boilerului sunt adesea mai ridicate decât aveți nevoie. Scăderea temperaturii apei calde poate economisi 8% din energia de încălzire și poate reduce factura cu 100 de euro pe an.
Este posibil să fie nevoie să chemați un instalator dacă aveți un boiler combinat modern complex și nu reușiți să înțelegeți manualul. Asigurați-vă că respectați recomandările locale sau consultați manualul boilerului.
Înlocuiți baia cu un duș pentru a economisi energie la încălzirea apei. Și dacă deja folosiți un duș, faceți-l mai scurt.
3. Izolați ferestrele și ușile
Acestea sunt locurile pe unde se pierde cea mai mare cantitate de căldură. Dacă locuința este veche, cel mai bine ar fi să sigilăm aceste spații cu un sigilant sau cu bandă de etanșare pentru a economisi până la 100 de euro pe an.
Dacă aveți șemineu, închideți deschiderea șemineului și a coșului de fum (dacă nu este aprins un foc) pentru a preveni pierderea aerului cald direct în coș. Și dacă nu folosiți niciodată șemineul, sigilați coșul de fum pentru a opri pierderea de căldură.
4. Optimizați utilizarea surselor de căldură
Folosiți un termostat programabil, pe care să îl setăm la temperaturi mai mici când nu suntem acasă.
Nu acoperi caloriferele: mobilierul sau perdelele pot împiedica distribuirea uniformă a căldurii.
Amplasați o folie reflectorizantă în spatele caloriferelor: folia de aluminiu ajută la reflectarea căldurii în cameră în loc să fie absorbită de perete.
5. Profită de sursele naturale de căldură
Deschide jaluzelele ziua: soarele încălzește natural casa.
Închide jaluzelele și draperiile seara, în acest fel reduci pierderile de căldură.
6. Întreține sistemul de încălzire
Curăță caloriferele: depunerile de praf reduc eficiența.
Aerisește instalația de încălzire: bulele de aer din calorifere pot împiedica distribuirea uniformă a căldurii.
Verifică centrala termică. O revizie anuală îți asigură că funcționează la capacitate maximă.
Majoritatea românilor se încălzesc cu centrale pe gaz
Un studiu realizat iarna trecută pentru despre-energie.ro, platformă susținută de E.ON și Delgaz Grid, arată că 58% dintre participanți preferă centrala termică pe gaz pentru încălzirea locuințelor.
Totodată, 16% sunt racordați la sistemul de încălzire centralizată, iar 15,6% au sobe pe lemne.
Peste 86% dintre centralele termice pe gaz sunt instalate în locuințele din mediul urban și doar 13,6% în mediul rural. Sobele cu lemne sunt preferate în mediul rural – 73,8%, iar 26,2% se află în mediul urban.