Sari direct la conținut

Scade sau nu acciza la carburanți? Ce s-a discutat în Coaliție și câteva declarații contradictorii

HotNews.ro
Carburanti - pompa benzinarie, Foto: DreamsTime
Carburanti - pompa benzinarie, Foto: DreamsTime

La o zi după ce s-a anunțat un acord în Coaliție pe reducerea accizei la carburanți, Florin Cîțu face o declarație care pune sub semnul întrebării măsura, despre care el însuși susținea, cu nici 24 de ore înainte că o susține „de principiu”.

Ba mai mult, spune că i se pare „aberant” să se ia o măsură „doar pentru trei luni”.

Președintele PNL a declarat, miercuri, că reducerea la jumătate a accizei la carburanți nu poate fi aplicată pentru că aceasta este deja la nivelul minim acceptat de Comisia Europeană. Cîțu a ținut să precizeze că nu ştie dacă există o decizie sau nu să se renunţe la ideea reducerii accizei la carburanţi, dar spune că vrea în schimb ca măsurile să nu fie anunţate în prealabil, ci să fie discutate în Coaliţie, iar când este luată o decizie, ulterior ea să fie anunţată.

Președintele PNL susține că la şedinţa de marţi a Coaliţiei a atras atenţia asupra faptului că măsura această luată pe trei luni ar costa 3 miliarde şi că nu poate fi negociată reducerea acestui tip de acciză cu Comisia Europeană.

  • ‘Cred că este datoria ministrului de Finanţe să vină să spună. El a propus-o, eu am atras atenţia asupra unor lucruri şi în şedinţa de ieri. Am fost sceptic că o măsură luată pentru trei luni de zile care costă 3 miliarde ar ajuta foarte mult, vă daţi seama că, dacă luăm pentru tot anul, costă 9 miliarde, deci este un impact mare
  • În același timp am spus foarte clar că trebuie discutat cu Comisia Europeană pentru că dacă citești tratatul vei vedea că nu este ca la TVA ci vei vedea că nu există niciun fel de portiță de negociere la accize. Dacă reducerea este sub acciza minimă, infrigmentul este declanșat automat și diferența trebuie plătită de la buget. Deci pe lângă cele 3 miliarde de lei plătiți de la buget pentru trei luni de zile ceea ce mi se pare aberant să iei o măsură doar pentru trei luni, trebuie să dai de la buget restul. Acestea au fost avertismentele mele. Mi s-a spus că se va ocupa și că merge mai departe de aceea am spus că daca nu are impactul pe care îl anunți ar trebui să vină să răspundă pentru asta.

Ce s-a discutat în ședința Coaliției

Dincolo de declarațiile publice, surse social democrate și liberale, participante la ședința Coaliției au declarat pentru Hotnews.ro că a existat un consens politic pentru reducerea accizei la carburanți.

  • „La ședință toată lumea a fost de acord cu propunerea ministrului de Finanțe urmând ca acesta să inițieze discuțiile și să facă o analiză care să stea la baza unui act normativ. Toți am plecat de acolo cu această decizie.
  • S-a discutat și despre negocierea accizei cu cei de la Comisia Europeană, ministrul de Finanțe chiar a spus că va discuta cu oficialii europeni săptămâna viitoare la ECOFIN. De asemenea, au fost discuții incipiente cu o parte din furnizori pentru a ne asigura că scade prețul și s-a cerut un punct de vedere de la Consiliului Concurenței în acest sens”, au explicat sursele citate.

De altfel, după ședința Coaliției, primul care a confirmat informația a fost chiar Florin Cîțu. Într-o declarație publică Cîțu a spus că „Ministerul decide, Guvernul decide. Ca principiu suntem de acord, problema este că dacă nu scade preţul la pompă, cineva trebuie să răspundă pentru asta”.

Ulterior ministrului Finanțelor, Florin Câciu a anunțat pe pagina sa de Facebook că propunerea sa a fost validată în ședința coaliției, astfel că în perioada imediat următoare Guvernul va avea discuții cu Comisia Europeană și cu marile companii distribuitoare de carburanți „pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”. Înainte de o decizie finală, se așteaptă o analiză în acest sens a Ministerului Finanțelor.

Reducerea accizelor la carburanți la jumătate ar fi urmat să se aplice pentru o perioadă de trei luni și ar fi scăzut prețul carburanților cu aproximativ 1,2 lei.

În cursul zilei de miercuri, a apărut informația că reducerea accizei la carburant nu se va mai aplica, deocamdată, din cauză că nu există un acord al Coaliției în acest sens.

Informațiile contradictorii apar în contextul în care între PSD și PNL se duce un război mediatic pe tema „cine anunță cele mai bune măsuri pentru populație”, iar cele două partide se atacă public.

Dincolo de declarațiile publice, la nivelul Coaliției deciziile se iau în consens urmând ca șeful Guvernului, Nicolae Ciucă să anunțe aplicarea acestora. Potrivit surselor HotNews.ro Nicolae Ciucă va fi cel care va decide, în urma analizei prezentate de Ministerul Finanțelor, dacă accizele se vor reduce la jumătate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro