Sari direct la conținut

Scandal diplomatic: Președinta din Kosovo a fost implicată într-o încăierare pe aeroportul din Macedonia, pentru că nu a vrut să predea telefonul / „Altercație fără precedent”

HotNews.ro
Scandal diplomatic: Președinta din Kosovo a fost implicată într-o încăierare pe aeroportul din Macedonia, pentru că nu a vrut să predea telefonul / „Altercație fără precedent”
Președinta Kosovo, Vjosa Osmani, la summitul privind pacea în Ucraina, organizat în stațiunea de lux Burgenstock, lângă Lucerna, Elveția, pe 15 iunie 2024. Sursa foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Președinta Kosovo, Vjosa Osmani, a fost implicată joi în Skopje într-un incident conflictual cu echipa de securitate a aeroportului, care a degenerat într-o altercație diplomatică, scrie Politico, potrivit News.ro.

Incidentul a început după ce Osmani, care venea din capitala Macedoniei în Slovenia, a refuzat să îşi predea telefonul mobil agenților de securitate ai aeroportului, care au cerut să îl scaneze, a declarat Egnesa Vitia, consilier al preşedintei, citată de presa din Kosovo.

Vitia a catalogat solicitarea „contrară practicilor internaţionale” şi a declarat că refuzul lui Osmani de a se conforma a determinat un membru al personalului aeroportului să încerce să o „împingă” pe preşedintă.

„Preşedinta nu a predat telefonul pentru că ar fi fost o încălcare gravă”, a afirmat Vitia.

„În ciuda explicării regulilor pe care echipa preşedintei le-a făcut cunoscute funcţionarului aeroportului, acesta a încercat să o împingă fizic pe preşedintă”, moment în care a intervenit echipa de securitate a lui Vjosa Osmani, a precizat Vitia.

Purtătorul de cuvânt al lui Osmani, Bekim Kupina, a criticat „comportamentul arogant şi violent” al personalului aeroportului, adăugând că altercaţia a fost „fără precedent şi nu s-a întâmplat niciodată în nicio vizită a preşedintei, oriunde în lume”.

„Este clar că, în cazul de faţă, a existat o dorinţă de a provoca delegaţia Republicii Kosovo şi de a provoca un incident”, a susținut Kupina.

Versiunea Macedoniei de Nord

Ministerul de Interne din Macedonia de Nord a confirmat producerea incidentului, dar a oferit o versiune diferită, afirmând că un membru al echipei de securitate a lui Osmani a tras fizic deoparte un membru al personalului aeroportului pentru a-i permite lui Osmani să treacă de controlul de frontieră fără ca telefonul acesteia să fie scanat, potrivit unui comunicat transmis presei macedonene.

Comunicatul ministerului adaugă că, o jumătate de oră mai târziu, trei agenţi de securitate care lucrau pentru preşedintele Parlamentului Macedoniei de Nord, Afrim Gashi, au sosit la aeroport „şi au început să ameninţe angajaţii (Aeroportului Internaţional Skopje) şi să întrebe cine a cauzat o problemă preşedintei”, după care unul dintre acești ofițeri „a împins un agent de poliţie care lucra la trecerea frontierei”.

Într-o declaraţie acordată presei locale, biroul de presă al lui Gashi a negat afirmaţia, spunând că personalul său de securitate „a fost prezent doar pentru a calma situaţia” şi a rezolva disputa dintre personalul lui Osmani şi agenții de securitate ai aeroportului.

Ministerul de Interne din Macedonia de Nord a precizat că a lansat o anchetă privind incidentul, pe care prim-vicepremierul Izet Mexhiti l-a descris drept „o neînţelegere”.

INTERVIURILE HotNews.ro