Sari direct la conținut

Scandal între PSD și AUR, soldat cu plângeri inclusiv la poliție. Simion i-a parafrazat sloganul lui Ciolacu

HotNews.ro
Cort George Simion, în zona Victoriei, București. Foto: David Leonard Bularca / HotNews.ro
Cort George Simion, în zona Victoriei, București. Foto: David Leonard Bularca / HotNews.ro

Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat sâmbătă că a depus plângere la Poliţie, la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi la Biroul Electoral Central (BEC) împotriva Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), după ce pe mai multe panouri destinate promovării candidaţilor la alegerile prezidenţiale au apărut afişe cu mesajul „George Simion 2024 – Calea sigură să scăpăm de PeeSeeDee”, informează News.ro.

PSD acuză formaţiunea politică condusă de George Simion că a lipit afişe defăimătoare la adresa social-democraților, în care foloseşte în sens peiorativ sloganul de campanie al candidatului Marcel Ciolacu.

Conform afișelor electorale care au împânzit orașele din țară, sloganul prin care se promovează liderul PSD este „Calea sigură pentru România”.

Social-democrații susțin că acest material „nelegal de propagandă electorală” al AUR se regăseşte şi pe pagina oficială a candidatului George Simion, iar fotografia de copertă redă acelaşi text: „George Simion – Calea sigură să scăpăm de PeeSeeDee!”.

„În conformitate cu art. 36 alin. 7 din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale: «Este considerat material de propagandă electorală orice material scris, audio sau video, care îndeplineşte următoarele condiţii: a) se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri sau referendum, clar identificat; b) este utilizat în perioada campaniei electorale, stabilită potrivit legilor privitoare la organizarea alegerilor; c) are obiectiv electoral şi se adresează publicului larg; d) depăşeşte limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului»”, arată PSD.

„Vă rugăm să constataţi faptul că sunt îndeplinite condiţiile ca materialul să fie considerat propagandă electorală: se referă la un candidat clar identificat – George Simion, candidat la alegerile prezidenţiale, este utilizat în perioada campaniei electorale, are obiectiv electoral declarat (câştigarea alegerilor prezidenţiale de către AUR), depăşeşte în mod clar obiectivul de informare a publicului, iar în ceea ce priveşte textul postării, acesta este defăimător la adresa PSD”, susțin social-democrații, în sesizările depuse la Poliție, AEP și BEC.

Potrivit PSD, afişele electorale încalcă prevederile articolului 41 din Legea nr. 370/2004 privind alegerea Preşedintelui României, fiindcă sunt amplasate două afişe lipite, de alt tip, cu referire la acelaşi candidat cu scopul de a influenţa percepţia publică asupra unui alt candidat: „Este interzisă utilizarea de către un candidat a locurilor speciale pentru afişaj electoral, astfel încât să împiedice folosirea acestora de către un alt candidat. Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiş electoral. Un afiş electoral amplasat în locurile prevăzute la alin. (1) nu poate depăşi dimensiunile de 500 mm o latură şi 300 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură”.

Reprezentanții social-democraților arată că legiuitorul a stabilit că materialele de propaganda electorală, indiferent de natura sau destinaţia acestora, trebuie să respecte dispoziţiile art. 28 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale: „Cheltuielile aferente campaniilor electorale trebuie să respecte următoarele condiţii: să fie efectuate de competitori electorali numai pentru promovarea candidaţilor şi a programelor electorale proprii”.

PSD mai spune că în materialele distribuite, s-au efectuat cheltuieli în scopul de a influenţa voturile electoratului printr-o campanie electorală negativă la adresa unui contracandidat, nu pentru promovarea candidaţilor şi a programelor electorale proprii, în contradicţie cu normele legale.

„Conform art. 52 alin. 1 din Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, utilizarea de către competitorii electorali a oricăror tipuri de materiale de propagandă electorală în campania electorală care nu sunt prevăzute de lege se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei”, mai scrie în plângerea depusă de PSD la AEP.

INTERVIURILE HotNews.ro