Sari direct la conținut

Scandal PNL – PSD pe banii de pensii. Ședința de guvern, suspendată / Ciucă: La un impact de 55,6 miliarde de lei este imposibilă o majorare de 40% a pensiilor

HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: AGERPRES
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: AGERPRES

Guvernul are probleme cu asigurarea surselor de finanțare privind noua lege a pensiilor, iar liderul PNL Nicolae Ciucă a venit joi la Palatul Victoria pentru o clarificare a impactului. „La cifrele anunțate aseară de 55,6 miliarde de lei, impactul este de aproximativ 3% din PIB, ceea ce este enorm de mult si trebuie sa identificăm sursele de finanțare. Pe această sumă, majorarea pensiilor cu 40% este imposibilă”, a declarat joi Nicolae Ciucă.

  • UPDATE (15:38) Surse guvernamentale: Ședința de Guvern a fost suspendată până la 16:30. Au fost adoptate toate actele de pe ordinea de zi, mai puțin noul proiect al legii pensiilor. Ședința va fi reluată după primirea avizelor.
  • UPDATE : Ședința de guvern a început.

Marcel Ciolacu:

  • Azi avem pe masa guvernului proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. Aduce două majorări de pensii în anul 2024. Prima va fi în 2024 când va fi indexat punctul de pensie, cum prevede legea, a doua va veni la 1 septembrie când majoritatea pensiilor vor crește prin recalculare, reparând nedreptăți majore.
  • Vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii, atât cele dintre femei și bărbați dar și cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite.
  • Mai mult, prin aprobarea acestei legi vom elimina pragul de 9,4% din PIB introdus de cei care doreau blocarea creșterii pensiilor până în anul 2070.
  • Am parcurs și avizul Ministerului de Finanțe și categoric în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în Romînia. Mai mult, știm cu toții că în cererea de plată numărul 4 (n.a din PNRR) este nevoie de o reformă fiscală.
  • Până la reforma fiscală aștept de la ministrul Finanțelor un plan de măsuri administrativ asumat, atât în ceea ce privește colectarea la bugetul de stat, cât și planul concret, prevăzut și el de altfel, în ceea ce privește digitalizarea ANAF-ului și a sistemului vamal.
  • Vreau să știu termene clar de implementare a sistemului de e-Facturare, sigiliul electronic împreună cu Radarul mărfurilor, facturi electronice pentru toate achizițiile din sistemul public, facturi electronice pentru toate produsele accizabile sau cu risc mare de evaziune – sunt produsele de balastieră, flori, fructe și legume – și un plan de mpsuri administrativ și legislativ.
  • Presupun că cel legislativ înseamnă sa fie prezentat cu tot cu avize de la colegii noștri din Guvern.

Toate limitele actuale de cash vor fi menținute, cu două excepții

Premierul a anunțat că Guvernul va revizui azi și ordonanța privind operațiunile de încasări și plăți în numerar.

  • Așa cum am promis, astăzi revizuim și Ordonanța de urgență privind operațiunile de încasări și plăți în numerar. Toate limitele actuale de cash vor fi menținute atât la persoanele fizice cât și la cele juridice, cu două excepții – plafonul de casă pentru firme va fi de maximum 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi de 1000 de lei pe zi.
  • Chiar dacă principiile enunțate erau corecte, în viața reală se produceau situații greu de rezolvat. Am vorbit cu reprezentanții sistemului bancar cât și cu micii comercianți din piețe cu marii antreprenori, dar și cu familiile care au micropîntreprinderi.
  • Concluzia unanimă este că economia noastră nu este încă pregătită să funcționeze cu mai puțin numerar, în special în mediul rural unde bancomatele sunt rare și lumea folosește mai mult numerar.
  • UPDATE (13:35) Ședința de Guvern se amână din nou până la primirea avizelor pe legea pensiilor. Surse guvernamentale au precizat că ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, va da aviz favorabil cu observații, iar actul se duce apoi pentru aviz la Consiliul Economic și Social. Abia apoi se va face ședința de Guvern pentru adoptarea legii pensiilor.
  • Ședința de Guvern a fost amânată pentru ora 13:00, tocmai pentru a exista o clarificare și un aviz de la Ministrul de Finanțe în privința impactului legii pensiilor.

„Este nevoie de o clarificare pentru că aseară au apărut informații în spatiul public de la doamna ministru Bucura că impactul ar fi de 55,6 miliarde de lei, iar din calculele de la Ministerul de Finanțe suma este diferită, motiv pentru care am solicitat să ne clarificăm care e suma reală pentru că este un impact mare pe care trebuie să ni-l asumăm cu date concrete și să avem sustenabilitate pentru această decizie.”, a declarat joi dimineață liderul PNL, Nicolae Ciucă.

Acesta este în prezent la Guvern, în condițiile în care proiectul legii pensiilor se află în analiză pe agenda ședinței de astăzi, care trebuia să înceapă la ora 12:00.

Întrebat dacă acest impact nu va afecta bugetul pe 2024, Ciucă a confirmat.

  • „Categoric la cifrele anunțate aseară de 55,6 miliarde de lei, impactul este de aprox 3% din PIB ceea ce este enorm de mult și trebuie să identificăm sursele de finanțare.
  • Nu va exista aviz de la Ministerul de Finanțe până nu va exista o clarificare în privința finanțării.”, a spus joi dimineață Nicolae Ciucă.

Se apropie alegerile: Proiectul legii pensiilor prevede o creștere medie de 40% / 55,36 miliarde lei impact bugetar

Ministra Muncii şi Solidarităţii Sociale Simona Bucura-Oprescu a anunţat luni că noua iniţiativă legislativă a pensiilor va fi aprobată de către Executiv, pe data de 9 noiembrie şi va fi adoptată de către Legislativ până pe 20 noiembrie, potrivit News.ro.

Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele patru luni, din septembrie până în decembrie.

  • „Proiectul legii pensiilor este în transparenţă până pe data de 9 noiembrie. Ambiţia noastră este ca pe 9 noiembrie să fie adoptat în Guvern, după care să venim în faţa dumneavoastră, pentru ca împreună să avem un parcurs parlamentar accelerat, astfel încât până pe data de 20 noiembrie să finalizăm calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii, o lege importantă pentru români.
  • Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie până în decembrie.
  • Poate vor fi pensii care vor creşte cu 1%, poate vor fi pensii care vor creşte cu 80%, dar calculele noastre arată că vom avea o creştere medie a pensiilor de 40%”, a declarat luni ministrul Muncii, Bucura Oprescu.

Aceasta a mai spus că această lege a pensiilor va avea aplicare de la începutul lunii ianuarie a anului viitor şi atunci punctul de pensie va fi de 2.032 de lei.

Per total, impactul bugetar pentru plata pensiilor se va ridica în 2024 la aproape 146,2 miliarde lei, cu 30,2 miliarde lei mai mult comparativ cu 2023, conform datelor Băncii Mondiale, furnizate Agerpres, de surse din Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Reamintim că anul 2024 este un an electoral de maximă împortanță pentru țara noastră având alegeri eurparlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro