Scandal public între Benjamin Netanyahu și serviciul israelian de securitate internă. Premierul a lansat un val de acuzații la adresa șefilor Shin Bet

Prim-ministrul și șeful serviciului de securitate internă din Israel se află într-un conflict deschis în privința reformelor propuse pentru agenție, care este acuzată că a eșuat în a preveni atacul Hamas din 7 octombrie 2023, relatează AFP.
Premierul Benjamin Netanyahu l-a acuzat pe șeful Shin Bet, Ronen Bar, că recurge la „șantaj” și „amenințări” în privința reformelor propuse.
Predecesorul lui Bar, Nadav Argaman, a alimentat conflictul, joi, prin declarațiile oferite pentru postul israelian de televiziune Keshet 12.
„Păstrez în privat tot ceea ce s-a întâmplat 1 la 1 între mine și prim-ministru. Este destul de clar că am o mulțime de cunoștințe pe care le-aș putea folosi, însă nu o fac”, a declarat Argaman.
„Dacă ajung la concluzia că prim-ministrul a decis să acționeze contrar legii, atunci nu voi avea de ales – voi dezvălui tot ce știu (…) pentru a prezerva importanța relațiilor dintre șeful Shin Bet și premier”, a adăugat fostul șef al instituției.
„Sunt foarte tulburat de faptul că prim-ministrul lezează în mod deliberat societatea israeliană și provoacă fricțiune în interiorul ei pentru a putea guverna”, a mai spus el.
Într-o replică pe X, Netanyahu l-a acuzat pe fostul șef al Shin Bet că recurge la „extorcare în direct împotriva unui prim-ministru în funcție” și la „amenințări criminale de tip mafiot”.
Despre actualul șef al instituției, Ronen Bar, premierul israelian a spus că se află în spatele unei „părți dintr-o campanie de amenințări și scurgeri în presă în desfășurare” ce este menită să îl împiedice „din a lua deciziile necesare pentru a restaura Shin Bet după eșecul său devastator din 7 octombrie”.
Shin Bet și-a recunoscut eșecul din 7 octombrie 2023
Agenția de Securitate Internă, numele formal al Shin Bet, a recunoscut în 4 martie că a eșuat în a preveni atacul Hamas și că dacă ar fi acționat diferit cea mai sângeroasă zi din istoria Israelului putea fi evitată.
Într-o mișcare rară, Shin Bet a emis acum o declarație despre controversa politică, denunțând „o acuzație gravă împotriva șefului unei agenții de stat din Israel” și reclamând-o ca fiind „fără temei”.
„Ronen Bar își dedică tot timpul chestiunilor de apărare, eforturilor de a-i aduce înapoi pe ostatici și apărării democrației”, se mai arată în comunicatul Shin Bet.
Bar conduce Shin Bet din 2021, iar relațiile sale cu premierul Netanyahu au fost puse la încercare încă de dinaintea atacului Hamas, mai ales din cauza reformelor judiciare care au divizat țara. Relațiile au devenit și mai tensionate după 4 martie, când a fost emis raportul intern al Shin Bet în privința atacului.
După ce și-a recunoscut responsabilitatea pentru eșecuri, Bar a spus că pentru a înțelege cu adevărat de ce nu a fost oprit atacul trebuie să existe o anchetă mai amplă în ceea ce privește rolul elementelor de securitate și al celor politice, dar și cooperarea dintre ele.
Premierul vrea demisia șefului Shin Bet
Netanyahu i-a cerut demisia lui Bar, al cărui mandat expiră în octombrie 2026. Presa israeliană a relatat că șeful Shin Bet a refuzat să demisioneze, ceea ce înseamnă că premierul ar putea fi nevoit să îl demită într-un moment crucial, în care războiul din Gaza s-ar putea relua dacă discuțiile din Qatar nu duc la prelungirea armistițiului implementat în ianuarie.
Între timp, responsabilitățile lui Ronen Bar par să fi fost reduse. Presa israeliană susține că a fost exclus de la o reuniune a cabinetului de securitate și din delegația israeliană care s-a deplasat la Doha pentru negocieri, care este condusă de adjunctul lui Bar, cunoscut în spațiul public doar ca „M.”.
Premierul și șeful Shin Bet au divergențe și în ceea ce privește succesorul lui Bar. Acesta din urmă ar vrea să fie înlocuit de „M.”, în conformitate cu cutuma, însă Netanyahu vrea ca el să aibă ultimul cuvânt de spus în privința numirii.