Sari direct la conținut

Scandalul cerealelor ieftine: Polonia și Ucraina reiau marți discuțiile privind tranzitul cerealelor

HotNews.ro
Cereale ucrainene, Foto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia
Cereale ucrainene, Foto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Polonia și Ucraina vor relua negocierile marți pentru a încerca redeschiderea tranzitului de alimente și cereale, a declarat ministrul polonez al Agriculturii pentru postul public de radio PR1, conform The Guardian. Reamintim că Polonia, Ungaria și Slovacia au interzis în weekend importul de cereale din Ucraina.

Polonia și Ucraina au avut luni discuții cu privire la interdicțiile din partea țărilor din Europa Centrală și de Est care încearcă să-și protejeze fermierii de impactul unui aflux de cereale ucrainene mai ieftine.

  • „Discutăm atât cu UE, cât şi cu Ucraina pentru a găsi soluţii. Vrem ca aceste produse să meargă în Europa, dar să ajungă în toată Europa.
  • Astăzi ne vom aşeza la discuţii…Este vorba de discuţii tehnice pentru a găsi o soluţie şi a permite acest tranzit să ajungă în Europa”, a declarat ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus.

După invazia rusească, Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, pentru a le facilita transportul spre Africa şi Orientul Mijlociu. Însă aceste cereale au ajuns să inunde pieţele din Polonia, România şi din alte ţări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit.

Reamintim că Polonia, Ungaria și Slovacia au interzis în weekend importul de cereale din Ucraina, iar Comisia Europeană a calificat aceste măsuri comerciale unilaterale drept inacceptabile.

Potrivit TASR, afacerile fermierilor slovaci nu pot concura cu cerealele ieftine din Ucraina şi riscă să nu poată supravieţui.

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski, a anunțat că va avea discuţii suplimentare cu România miercuri şi cu Slovacia joi.

Ambasadorii la UE ai statelor membre urmează să discute miercuri acestea interdicţii, potrivit unui oficial european de rang înalt citat de Reuters, care a precizat că din cauza preţurilor şi cererii globale reduse, cerealele rămân în blocul comunitar în loc să fie vândute.

Aceste interdicţii vin într-un moment în care un acord care permite Ucrainei să exporte milioane de tone de cereale din porturile sale de la Marea Neagră urmează să expire la data de 18 mai. Solicitările Rusiei au făcut ca perspectivele prelungirii acordului să fie incerte.

Potrivit celor mai recente date ale Executivului comunitar, importurile UE de produse agroalimentare din Ucraina au crescut cu 88% în 2022 comparativ cu 2021, până la 13 miliarde de euro, reprezentând 8% din importurile totale agri-food ale blocului comunitar. Cea mai mare creştere s-a înregistrat la importurile de cereale, un avans de 2,8 miliarde de euro, până la 4,6 miliarde de euro. Importurile de porumb şi grâu din Ucraina au crescut cu 62%, respectiv 960%, în termeni de volum.

Citește și:

Ministerul român al Agriculturii despre importul produselor agroalimentare din Ucraina: Problema va fi abordată unitar, nu separat, de către Polonia, Bulgaria, Cehia, România, Slovacia şi Ungaria

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro