Scandalul plasării în carantină a localității Gornet din Prahova – PSD: Un abuz cu nuanţe politice
- Redactia Hotnews
PSD cataloghează drept „un abuz cu nuanţe politice” plasarea în carantină a satului Gornet din judeţul Prahova. Purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romaşcanu, speră ca instanţa de „să fie în acord cu pretenţiile” celor din administraţia locală, care au contestat ordinul de carantinare şi au cerut daune morale de 500.000 de euro.
„Există abuzuri, în acest moment, cu nuanţe politice, cum este carantinarea comunei Gornet, acolo există, până la urmă, şapte cazuri confirmate, iar două mii de oameni sunt ţinuţi în carantină fără să li se asigure un minim sprijin. Acei oameni îşi vor căuta dreptatea în instanţă şi sperăm ca instanţa să fie în acord cu pretenţiile dumnealor”, a declarat Romaşcanu duminică, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.
La acest moment, în România se află sub carantină două localitatăți – Cartojani din județul Giurgiu și Gornet din Prahova.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a votat, miercuri, instituirea carantinei zonale în satul Gornet, după ce în decurs de două săptămâni în comună au fost depistate 15 cazuri de COVID-19. Ulterior, şeful DSU a emis un ordin în acest sens. Satul Gornet are 2300 de locuitori, fiind depăşită rata de 3 infectări la mia de locuitori.
Autorităţile din comuna Gornet au atacat în instanţă ordinul de carantinare a unui sat al comunei şi îi cer şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, o analiză urgentă a cazurilor din zonă. De asemenea, autorităţile cer şi obligarea DSU la plata sumei de 500.000 de euro, cu titlul de daune morale. Primarul comunei Gornet este Nicolae Negoițescu (PSD).
Potrivit unui comunicat emis, sâmbătă, de avocatul Bogdan Dumitru, care reprezintă Primăria Gornet, autorităţile îi solicită şefului DSU să declanşeze în regim de urgenţă evaluarea cazurilor de COVID-19 din comună pentru a se stabili cu exactitate dacă la momentul emiterii ordinului de carantinare exista procentul persoanelor infectate peste pragul stabilit de INSP, scrie Agerpres. În acest sens, sunt invocate „starea de spirit şi moralul scăzut al cetăţenilor comunei”.