Sari direct la conținut

Scandalul Qatargate: Încă un eurodeputat a fost ridicat de poliția belgiană

HotNews.ro
Eurodeputatul belgian Marc Tarabella, Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia
Eurodeputatul belgian Marc Tarabella, Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Eurodeputatul belgian Marc Tarabella, lăsat în urmă cu opt zile fără imunitate parlamentară, a fost reţinut vineri dimineaţă în ancheta justiţiei belgiene privind suspiciunile de corupţie din Parlamentul European în care sunt implicate Qatarul şi Marocul, relatează AFP.

Alesul socialist în vârstă de 59 de ani, domiciliat în regiunea Liege (est), a fost ridicat pentru a fi audiat la sediul poliţiei judiciare federale la Bruxelles, potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului federal.

La finalul acestei reţineri provizorii, care nu poate depăşi 48 de ore, el ar putea fi prezentat judecătorului de instrucţie care răspunde de anchetă.

În paralel cu reţinerea sa, mai multe birouri ale primăriei din Anthisnes – unde Tarabella este primar – au fost percheziţionate, a precizat Parchetul federal. O altă percheziţie a vizat de asemenea „un seif bancar aflat la Liege” care îi aparţine.

Trei persoane sunt în prezent arestate în acest dosar, între care eurodeputata greacă Eva Kaili, destituită în decembrie din funcţia sa de vicepreşedintă a Parlamentului European.

Ceilalţi doi sunt partenerul celei din urmă, în speţă asistentul parlamentar Francesco Giorgi, şi fostul eurodeputat Pier Antonio Panzeri, şi el italian.

Pier Antonio Panzeri, suspect cheie în dosar, care a recunoscut că a orchestrat această ingerinţă a mai multor puteri străine în politica europeană, l-a implicat pe Marc Tarabella în faţa anchetatorilor.

Potrivit presei belgiene, italianul a afirmat în decembrie că i-a plătit „între 120.000 şi 140.000 de euro” în mai multe rânduri eurodeputatului belgian, pentru ajutorul său în dosarele legate de Qatar.

La Bruxelles au interceptat 1,5 milioane de euro bani lichizi în timpul mai multor percheziţii în decembrie, în special la domiciliile lui Pier Antonio Panzeri şi Eva Kaili.

Tarabella a negat că a primit „bani sau cadouri în schimbul opiniilor sale politice”. Autorităţile din Qatar şi Maroc au dezminţit, de asemenea, aceste acuzaţii de corupţie.

Un alt ales al Parlamentului European, italianul Andrea Cozzolino, este în colimatorul judecătorului însărcinat cu ancheta. Imunitatea sa parlamentară a fost ridicată în acelaşi timp cu cea a lui Tarabella, pe 2 februarie, printr-un vot în plenul singurei instituţii din UE aleasă prin vot direct de cetăţeni.

În acea zi, la Bruxelles, Marc Tarabella a votat el însuşi ridicarea imunităţii sale, declarându-se gata să răspundă întrebărilor anchetatorilor. (Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro