Sari direct la conținut

Scandalul Wirecard se extinde și asupra auditorului Ernst & Young, suspectat de cosmetizarea bilanțurilor companiei de la care au dispărut doua miliarde euro

HotNews.ro
Wirecard (ARNE DEDERT, AFP, via Profimedia Images), Foto: Profimedia Images / AFP
Wirecard (ARNE DEDERT, AFP, via Profimedia Images), Foto: Profimedia Images / AFP

În scandalul Wirecard, este luată sub lupă și compania de consultanță fiscală Ernst & Young (EY). Ministerul Federal al Economiei din Germania a confirmat faptul că organismul de supraveghere a auditorilor statutari (APAS) investighează corectitudinea EY, în cazul Wirecard AG. EY este puternic criticat, deoarece auditorii săi au certificat, ani la rând, bilanțurile „corecte” ale unei firme de la care au dispărut două miliarde de euro. Aceasta se află acum în insolvență, 700 de angajați sunt concediați, șefii sunt în arest, dispar sau mor subit. Un thriller economic germano-global, ca la carte.

Furnizorul de servicii de plată, Wirecard, a intrat în insolvență la sfârșitul lunii iunie. Anterior, compania a recunoscut că 1,9 miliarde de euro, care trebuiau să se afle în conturi bancare asiatice, nu puteau fi găsiți. Prejudiciul total al băncilor și investitorilor s-ar putea ridica la 3,2 miliarde de euro. Prima întâlnire a creditorilor va avea loc pe 18 noiembrie, la München.

Bilanț corect și fraudă extinsă

În cazul Wirecard, APAS a inițiat o investigație preliminară în octombrie 2019. Potrivit Ministerului german al Economiei, aceasta s-a extins în „proceduri oficiale de supraveghere profesională” în mai 2020, după publicarea unui raport al companiei de audit, KPMG. Prin urmare, aceste proceduri sunt în curs de desfășurare.

Potrivit Handelsblatt, APAS examinează toate situațiile financiare anuale și consolidate, facute de către EY la Wirecard, începând cu 2015, pentru a determina dacă cerințele legale și profesionale au fost respectate. În cazul încălcării obligațiilor, APAS are opțiuni extinse de sancționare, inclusiv excluderea din profesie.

EY este criticat, deoarece auditorii au certificat Wirecard timp de ani de zile, ca având un bilanț corect. După ce au inceput verificările, EY a anunțat: „Susținem toate investigațiile oficiale în cazul Wirecard și lucrăm deschis cu toate autoritățile și organismele de supraveghere relevante”.

EY ar fi descoperit falsificări în timpul auditului pentru exercițiul financiar 2019 și a raportat acest lucru autorităților responsabile. Auditorul ar mai fi declarat, potrivit Zeit.de, că există dovezi clare ale „unei fraude extinse”, în care mai mulți actori din întreaga lume au fost implicați, cu intenția deliberată de a înșela.

O poveste ca-n filme, dar și cu miză politică

Cazul este acum investigat de procuratura din München, sub acuzatia de fraudă comercială organizată. Mai mulți foști manageri superiori sunt în arest preventiv, un fost director al companiei, Christopher Reinhard Bauer, a murit in Filipine, dupa ce intrase în anchetă, împreună cu soția sa, pentru spălare de bani.

Despre fuga ca în filme a fostului CEO al companiei, am relatat pe larg luna trecută, în articolul „Fuga austriacului Marsalek, fost CEO la Wirecard, o poveste ca în filmele cu spioni”.

Pe lângă faptul că scandalul trage dupa el și eventuali complici din domeniul auditului fiscal, acesta este, de asemenea, exploziv din punct de vedere politic. Ministrul federal de finanțe, Olaf Scholz (SPD), -care are în subordinea sa autoritatea germană de supraveghere bancară, BaFin- și ministrul federal al economiei, Peter Altmaier (CDU), responsabil cu firmele de audit, au trebuit să răspundă săptămâna trecută la întrebările Comisiei de Finanțe din Bundestag.

Este în discuție și formarea unei comisii de anchetă la nivel de guvern federal. Aceasta va veni, probabil, într-un moment nepotrivit pentru Scholz, ca prezumtiv viitor candidat social-democrat, la funcția de cancelar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro