Sari direct la conținut

Schimbare de abordare pentru pregătirea gestionării valului cinci al pandemiei de COVID-19 (Guvern)

HotNews.ro
Nicolae Ciucă, Foto: Captura Guvern
Nicolae Ciucă, Foto: Captura Guvern

Premierul Nicolae Ciucă a informat, miercuri, că Grupul de management al informaţiilor operative în sănătate, care va fi înfiinţat la nivelul ministerului de resort, va avea rolul de coordonare a resurselor, acţiunilor şi informaţiilor medicale, urmând să fie extinsă capacitatea de testare pentru infecţia cu SARS-CoV-2 şi să fie acordată „greutate” asistenţei medicale ambulatorii, notează Agerpres. „Protejarea sănătăţii oamenilor rămâne prioritatea Guvernului. La nivelul Ministerului Sănătăţii, a fost realizat un plan de măsuri prezentat astăzi public de către domnul ministru Rafila. Venim în acest sens cu o schimbare de abordare pentru pregătirea gestionării valului cinci al pandemiei. Vom pune accentul asupra coordonării asistenţei medicale şi astfel, la nivelul Ministerului Sănătăţii, va fi înfiinţat un grup de management cu rol de coordonare a resurselor, acţiunilor şi informaţiilor medicale. Vom extinde capacitatea de testare şi vom conferi greutate asistenţei medicale ambulatorii”, a precizat Ciucă, înaintea şedinţei Guvernului.

El a adăugat că ordonanţa de urgenţă aprobată marţi de Guvern pentru creşterea capacităţii de testare pentru infecţia cu SARS-CoV-2 este un pas „decisiv” în această privinţă.

„Punem la locul cuvenit problematica siguranţei pacientului în spital. Trebuie să înţelegem tot ce este de înţeles din consecinţele grave ale incendiilor produse în spitale şi astfel să luăm măsurile necesare pentru a nu se repeta. Modul în care a fost gestionată până acum pandemia şi consultările cu specialiştii ne-au dovedit că este imperativă adaptarea protocolului de tratament, introducerea unor noi resurse terapeutice şi monitorizarea permanentă a stocurilor de medicamente”, a subliniat prim-ministrul.

Guvernul a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă care prevede ca medicii de familie aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate să primească 50 de lei pentru fiecare persoană testată pentru a depista infecţia cu SARS-CoV-2. Suma de 50 de lei include contravaloarea testului rapid antigen, manopera, materialele şi echipamentele de protecţie necesare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro